Introducere
Celulele stem sunt celulele principale din corpul uman care pot face una dintre cele două acţiuni. Acestea se pot autogenera sau pot produce alte tipuri de celule cu funcţii specializate. Embrionul foarte tânăr conţine celule stem care se specializează lent pentru a produce toate celulele corpului. În prezent, celulele adulte pot fi, de asemenea, reprogramate în laborator, astfel încât acestea să revină la o stare embrionară şi pot fi folosite pentru a produce toate tipurile de celule cu funcţii specializate.
TImportanţa medicală a celulelor stem
Celulele stem prelevate din embrioni sau create prin reprogramarea celulelor adulte nu vor fi injectate direct în corpul adultului din cauza unui risc la care acestea se expun la autogenerare, putând deveni canceroase. Însă, celulele stem pot fi induse în condiţii speciale în laborator pentru a se dezvolta (în principiu) în orice tip de celulă din corpul uman. Acest lucru ar oferi o sursă disponibilă de celule care să le înlocuiască pe cele care, în mod normal, nu pot fi înlocuite, odată ce s-au deteriorat, cum ar fi celulele din inimă şi celulele nervoase.
Să luăm un pacient cu leziuni la coloana vertebrală. Se poate ajuta la vindecarea leziunilor dacă celulele nervoase au fost injectate în coloana vertebrală. Celulele nervoase, ar putea ajuta, de asemenea, la încetinirea sau chiar la stoparea bolii Parkinson. Celulele pancreatice ar putea ţine diabetul sub control şi aşa mai departe. Potenţialul este enorm, dar în această etapă timpurie în domeniul cercetării, este dificil de ştiut cât de multe dintre aceste speranţe se vor transforma într-adevăr în terapii viabile. Extragerea celulelor stem din embrioni este un subiect foarte controversat, iar tehnicile pentru reprogramarea celulelor sunt foarte noi. Nu se cunoaşte încă dacă celulele reprogramate vor putea să facă tot ceea ce pot face celulele derivate din embrioni.