Discover PlayDecide. Download games, prepare, play. GET STARTED

O arcă pentru 2050

Choose your language

PlayDecide games may be available in multiple languages

Play the game

Download, prepare, discuss & collect results.

SIGN INRegister

Națiunile Unite estimează că populația Pământului va creste cu 2 miliarde de locuitori până în 2050. Resursele planetei noastre nu sunt nelimitate și, în plus, omul a schimbat profund planeta, împingând unele procese de mediu către niveluri critice. Vom fi capabili să garantăm tuturor posibilitatea de a trăi?

Author / translator Racasanu Rodica

Anul 2050 poate părea acum atât de departe de noi, dar nu trebuie să fim genii pentru a calcula. Elevii care urmează acum școlile secundare, vor împlini cincizeci de ani chiar atunci: aceasta va fi lumea în care adolescenții de astăzi vor trai atunci ca adulti.
Națiunile Unite estimează că populația Pământului va creste cu 2 miliarde de locuitori până în 205. Resursele planetei noastre nu sunt nelimitate și, în plus, omul a schimbat profund planeta, împingând unele procese de mediu către niveluri critice. Vom fi capabili să garantăm tuturor posibilitatea de a trăi? Anul 2050 poate părea acum atât de departe de noi, dar nu trebuie să fimi geniu ca să calculam că elevii care urmează acum școlile secundare vor împlini cincizeci de ani chiar atunci: aceasta va fi lumea în care adolescenții de astăzi își vor petrece viața de adulți. Nimeni nu ne poate asigura că există o relație directă cauză-efect între ceea ce facem astăzi și ceea ce va veni în viitor; cu toate acestea, de fapt, există dovezi incontestabile, care nu pot fi ignorate, potrivit cărora unele tendințe actuale trebuie să fie schimbate prompt înainte de a suferi consecințe grave. A cui preocupare este ca aceste tendințe să fie schimbate? Este de datoria fiecăruia să conștientizeze problemele stringente legate de planeta noastră și, în consecință, să aleagă să schimbe obiceiurile, să adopte comportamente mai ecologice într-o perspectivă pe termen lung, fie că este de competența guvernelor să forțeze oamenii să își schimbe comportamentele. In ceea ce privește adoptarea metodelor coercitive, dacă este necesar? Și, dacă da, cât de departe trebuie să li se permită să ajungă?

Created 31 August 2019
Last edited 31 August 2019
Topics Environment, Politics, Sustainability
Original English

Policy positions

Policy position 1

Starea Planetei noastre este doar ușor afectată de acțiunile omului și schimbările care au avut loc întotdeauna de la începutul timpului, sunt parte a unui proces natural. Astfel, guvernele ar trebui să lase cetățenilor lor libertatea maximă de a se comporta după bunul plac, investind în același timp, în măsuri de ajustare pentru a face față acestor schimbări inevitabile.

Policy position 2

Guvernele au datoria să informeze și să trezească opinia publică asupra problemelor de mediu, precum și a dezvoltării durabile. De fapt, oamenii bine informați au mai multe șanse să aleagă în mod autonom cum să se comporte nu numai pentru binele lor, ci pentru binele întregii Planete.

Policy position 3

Guvernele ar trebui să încurajeze comportamente sanatoase, promovând mijloace de transport ecologice, surse alternative de energie, noi forme de aprovizionare cu alimente, noi modalități de utilizare a apei potabile și tehnici noi de construcție. Persoanelor care aleg un stil de viață ecologic trebuie să li se acorde stimulente ca suport pentru a le permite să aibă un impact individual pozitiv asupra mediului.

Policy position 4

Având în vedere condiția critică a planetei noastre în zilele noastre, guvernele ar trebui să ia măsuri decisive în multe sectoare din viața cetățenilor lor, stigmatizând vechile obiceiuri, care acum nu mai sunt tolerabile, acționând asupra politicii de preț, a publicității, a tipurilor de bunuri produse, materiale utilizate și privind eliminarea deșeurilor.

Story cards

Thumbnail

Sunt profesor danez în Administrarea Afacerilor si Statistica. Particip la dezbaterea actuală despre încălzirea globală, deoarece cred că este timpul să resping anumite poziții periculoase și total nejustificate. De fapt, dacă este adevărat că încălzirea globală a fost cauzată de om și că, mai devreme sau mai târziu, va afecta inevitabil atât ființele umane, cât și mediul înconjurător, este la fel de adevărat că declarațiile și pozițiile oficiale în materie, de multe ori sună catastrofal, precum și exagerate și au tendința de a lua in calcul cât mai multe soluții posibile, măsuri extrem de dure care, într-adevăr, sfârșesc prin a deteriora economiile țărilor în timp ce se dovedesc total ineficiente. Cred că există multe alte probleme mai importante pentru care trebuie să se lupte: foametea, sărăcia, bolile ... Concentrându-ne eforturile pe aceste probleme, vom putea ajuta mult mai mulți oameni, cheltuind mai puțini bani și cu o rată de succes mai mare.

Ecologistul sceptic
Thumbnail

Sunt un entomolog elvețian și am lucrat mulți ani în Africa, dedicându-mă în special luptei cu dăunătorii care infestează și distrug culturile de manioc. Rădăcinile de manioc, de fapt, sunt bogate în amidon și fac parte din dieta de bază a unui milion de africani. În anii ’70 -’80, cârmâzul (Cochineal) a fost cauza unei reduceri drastice a randamentului culturilor, de până la 80%, pe întregul continent. După efectuarea unor cercetări ample timp de 10 ani, am stabilit cu succes controlul biologic al dăunătorului, fără a utiliza substanțe chimice, dar folosind prădătorul lor natural pentru a le distruge, o viespă. În acest fel am reușit să evităm foametea severă și răspândită, dar, mai mult decât atât, am arătat lumii că agricultura ecologică este posibilă și că până în 2050 poate fi posibilă producerea - în armonie cu mediul nostru - suficientă hrană pentru a hrăni întreaga planetă. Sunt destul de sigur că putem face asta. Întrebarea este: dorim cu adevărat?

Lupta cu cârmâzul (Cochineal)
Thumbnail

Sunt pensionar, am 78 de ani și locuiesc pe cont propriu într-o casă situată în centrul vechi al unui oraș din nordul Italiei. Cu câțiva ani în urmă, administrația municipală a decis să elimine deșeurile pe propria răspundere a cetățenilor, adoptând un sistem de separare a deșeurilor pe care îl consider sincer total nepracticabil: de fapt, îmi este atât de dificil să înțeleg cum să separ deșeurile; nu îmi este ușor să povestesc; Adesea uit să pun containerele afară în zilele potrivite și până la ora stabilită, și astfel încep să miroasă rău și apartamentul meu sfârșește să fie plin de tot! Mai mult, cu durerea în spate, este o muncă grea pentru mine să cobor scările până la containerele grele, pline, mai ales în timpul iernii. Este ceea ce ar trebui să fie o societate civilizată? Când eram copil, obișnuiam să producem mai puține deșeuri și foloseam lucrurile din nou și din nou. Suntem siguri că această „separare a deșeurilor” este cea corectă?

Să ne reducem gunoiul!
Thumbnail

Sunt un inginer care lucrează pentru o companie canadiană specializată în foraj și minerit de pe fundul oceanului. Tocmai am încheiat un acord important cu Guvernul Papuan-Noua Guinee pentru minele de metale, în principal aur și cupru, la 1500 de metri adâncime pe fundul oceanului. De fapt, pe măsură ce rezerva de minereu se termină, suntem nevoiți să căutăm noi aprovizionări în moduri și locuri care nu ar fi părut niciodată o opțiune viabilă acum câțiva ani. Deși acest proiect va asigura cu siguranță profiturile financiare uriașe ale țării, totuși opinia publică, influențată de mișcările de mediu, se opune total acesteia, pe motiv că ar putea avea consecințe distructive. Consider aceste poziții complet iraționale. Compania mea a efectuat cercetări în domeniu: impactul asupra mediului va fi foarte redus. Atunci de ce această puternică aversiune față de tehnologie?

Tehnologie controversată
Thumbnail

Sunt casnică și mamă a trei copii, acum adolescenți. Când erau mici, am fost foarte atentă la ceea ce găteam pentru ei, folosind doar mâncare ecologică, deoarece eram convinsă că va fi cel mai bun aliment pentru ei să crească. Teoretic, cred că agricultura durabilă este, pe termen lung, cea mai bună alegere pentru viitorul planetei noastre, dar, din punct de vedere practic, am renunțat la achiziționarea de produse ecologice, deoarece sunt scumpe și scump de obținut. Trebuie să spun că îmi pare rău pentru asta, dar cred că sunt mult mai mulți oameni care au făcut aceeași alegere ca a mea. Ei bine, evident, lucrurile s-ar schimba dacă, la prețul unui produs mai ieftin, am adăuga toate costurile suplimentare pentru poluarea apei, pierderea biodiversității și toate problemele sociale și sanitare conexe.

Organic este mai bun, dar ...
Thumbnail

Lucrez la Departamentul de Utilități Publice din San Diego. Am finalizat un proiect de cercetare privind o nouă metodologie pentru a recupera, trata și purifica apa neagră (bogată in minerale rare/BLK) și o fac potrivită pentru băut. Până în prezent, am obținut rezultate excelente: apa pe care am obținut-o este de fapt mai curată decât apa potabilă existentă și este, de asemenea, mai ieftină decât cea produsă, de exemplu, într-o uzină de desalinizare. Pentru San Diego, acest lucru ar putea reprezenta un proces revoluționar. Cu toate acestea, opinia publică o opune amară, din simțul repulsiei pure, precum și neîncredere față de eficacitatea acestei metodologii de purificare. Poate, ce se întâmplă odată cu agravarea secetei și dezvoltarea ulterioară a așezărilor de coastă, cine știe? Oamenii s-ar putea să se răzgândească în cele din urmă! Mă întreb dacă necesitățile noastre viitoare vor putea să ne forțeze să ne schimbăm obiceiurile și credințele actuale.

Este nevoie să vă schimbati obiceiurile
Thumbnail

Sunt agronom și lucrez la Institutul Internațional de Cercetare a Orezului. Institutul nostru produce în fiecare an zeci de soiuri noi de orez, obținute prin noile tehnici de inginerie genetică care îmbunătățesc caracteristicile soiurilor prin încrucișarea între plante de aceeași specie. Avem soiuri rezistente la secetă, altele care rezistă la un mediu sărat și altele care pot supraviețui complet sub apă până la aproximativ 15 zile. În numele vostru, credeti că trebuie să renunțăm la bogăția aceasta atât de mare în soiuri? De fapt, în opinia mea, un lucru este să vorbim despre interferența corporațiilor multinaționale în producția mondială de alimente; o chestiune complet diferită este să iei în considerare utilizarea instrumentelor furnizate de inginerie genetică pentru a îmbunătăți culturile și, astfel, a ajuta la rezolvarea problemelor reale ale oamenilor.

Tehnicile genetice și producție agricolă
Thumbnail

Am 15 ani și frecventez o școală secundară specializată în studii științifice în orașul meu natal. Părinții mei, în calitate de militanti ecologici, au fost întotdeauna profund angajați cu asociații pentru păstrarea mediului natural și dornici de alimente ecologice. Am fost educată in aceste principii, dar, sincer, fără să-mi pun niciodată prea multe întrebări: am crezut că este pur și simplu lucrul potrivit. Dar, de curând, am început să am îndoielile mele. Majoritatea familiilor prietenilor mei nu sunt deloc preocupați de problemele de mediu și se comportă într-un mod în care părinții mei stigmatizează. Cu toții își folosesc scuterele pentru a se deplasa, în timp ce părinții mei refuză să-mi cumpere unul, pentru că spun că este poluator și că ar fi mai bine să mă plimb cu bicicleta. Mă întreb: ce putem face noi trei împotriva restului lumii? Și de ce pe pământ ar trebui să fiu singurul care să facă aceast sacrificiu?

De ce numai eu?
Thumbnail

Sunt arhitect și, în urmă cu aproximativ 10 ani, am planificat și construit o casă prefabricată cu impact redus asupra mediului. Am numit-o „Loblolly House” din numele copacilor care au fost folosiți pentru a construi cel puțin o parte a acesteia și care sunt tipici zonei în care a fost amplasată. A devenit un simbol al unei noi atitudini față de construire, care implică reținerea impactului asupra mediului. Cred că cel mai eficient mod de a construi o casă este să o construiți într-o fabrică și să o montați ulterior. Reduceti enorm energia necesară pentru construirea acesteia („investiție energetică”). Industria construcțiilor tradiționale a devenit un „cuvânt murdar” și ar trebui interzisă. Am demonstrat că este posibilă construirea într-un mod diferit . Când credeti că vor avea guvernele acțiuni și controlul prin reglementări în sectorul construcțiilor?

Construirea într-un mod diferit
Thumbnail

Lucrez la raionul de pește într-un supermarket care face parte dintr-o companie de vânzare cu amănuntul pe scară largă. Îmi place foarte mult meseria pentru că într-un fel mă ține în strânsă legătură cu marea mea pasiune adevărată: marea. Cu toate acestea, spre marea mea nemulțumire, în fiecare zi trebuie să asist, cu un sentiment de neputință, la alegerile luate de managerii noștri de achiziții: toate problemele legate de politicile de pescuit și de gusturile consumatorului nu sunt în niciun caz luate în considerare. Majoritatea clienților cer întotdeauna același tip de pește, 90% dintre ei își doresc „ușor și rapid de gătit" și "fără oase”. Visez să am propria mașină de pește, astfel încât să pot ajuta pescarii care practică un pescuit durabil. Dar cât voi putea să supraviețuiesc pe piață? Ce se poate face pentru a informa consumatorii și a-i face conștienți de ceea ce se află în spatele „peștilor fără oase”?

Pescuitul durabil
Thumbnail

Sunt consilier pentru mobilitate socială și mediu într-un oraș Po Plain din nordul Italiei. Datele din rezumatul statisticilor de anul trecut privind „Calitatea aerului” referitoare la particulele fine (PM2.5) sunt, ca de obicei, alarmante pentru orașul meu: această valoare a depășit nivelul de siguranță acceptabil de 50 μg / m3 timp de 61 de zile, punând astfel în pericol sănătatea cetățenilor noștri. Nici valorile anului curent nu sunt deloc bune. În scurt timp, voi fi obligată să adopt măsuri drastice pentru a reduce numărul de vehicule care circulă; cel puțin, apicând regula "par si impar"adică alternarea plăcilor numerice de inmatriculare. Associazione Commercianti (Asociația comercianților) este deja gata să facă război împotriva noilor măsuri, considerându-le inutile și dăunătoare pentru comercianții din oraș. Ar putea chiar să aibă dreptate din punctul lor de vedere, dar ce măsuri alternative ar trebui să iau? Aerul nu este doar posesia comercianților, aparține tuturor.

Particule fine din Po Plain
Thumbnail

Sunt un cercetător de la Facultatea de Agricultură a Universității Bologna și am luat parte la proiectul „Piața de ultimă oră”. Proiectul a început în 1998 ca activitate de cercetare și a devenit un adevărat sistem profesional pentru reutilizarea mărfurilor vândute de comerțul cu amănuntul pe scară largă. Datorită organizației noastre, produsele alimentare (și nu numai) obligate să fie distruse sunt puse deoparte pentru organizații de caritate, cu beneficii ecologice, sociale și economice evidente. În lume, o treime din alimente este irosită, în timp ce 800 de milioane de oameni mor de foame. În Italia, în fiecare an, se irosesc alimente în valoare de 15 miliarde de euro și se spune că fiecare italian aruncă la gunoi în medie 42 kg de alimente pe an. Așadar, înainte de a afirma, ar trebui să continuăm producția în creștere, de ce pe pământ, mă întreb, nu învățăm să pierdem mai puțin?

Piață de ultim moment

INFO CARDSISSUE CARDS

Apa potabilă pentru a spăla toaleta

În țările bogate se consumă apă potabilă, folosind-o chiar și acolo unde nu este necesar. O dovadă evidentă este utilizarea sa în spălător: de fiecare dată când spălați toaleta utilizati 10 - 12 litri de apă. S-a descoperit că multe sisteme reduc consumul de apă (dublul buton, conexiune cu scurgerea lavoarului), dar nu par să fi atins prea multe consensuri. Esti de acord să fie obligatorii?

Importurile de alimente din țările sărace

Alegerea de a cumpăra produse alimentare în sezon, care au fost produse la nivel local, ajută cu siguranță la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, deoarece în acest caz sunt evitate emisiile legate de manipularea mărfurilor. Pe de altă parte, însă, această alegere afectează, fără îndoială, unele dintre cele mai sărace țări din lume, care au în produsele lor agricole exportul principalul mijloc de subzistență.

Comerț echitabil cu mâncare

Organizațiile care se ocupă cu comerțul echitabil al produselor alimentare ajută producătorii din cele mai sărace țări din lume, permițându-le să-și schimbe mărfurile la un preț echitabil. În același timp, acestea garantează soluții inovatoare, care respectă drepturile și demnitatea oamenilor, precum și ecologice. Produsele din comerț echitabil sunt adesea mai scumpe decât cele similare. Crezi că este corect?

Biocombustibil

Combustibilii cu "ardere curată" sunt mai eco-durabile decât petrolul și produsele secundare ale acestuia, dar suportă un cost suplimentar ascuns în ceea ce privește mediul. Procesul lor de producție, de fapt, fură apa și solul din zonele în care se cultiva produsele alimentare. Ce criterii trebuie utilizate pentru a ne atinge prioritățile? Cum trebuie reglementate prioritățile?

Tortilele mexicane

Între 2005 și 2011, prețul tortilelor de porumb, care fac parte din dieta de bază a milioane de mexicani, a crescut cu aproximativ 70%, determinand un protest violent din partea populației indignate, care a obligat Guvernul să pună prețurile în valoare. Potrivit experților economici, peste 30% din această creștere a fost cauzată de creșterea producției de etanol din porumb în Statele Unite.

Nivelul mării creste

Nivelurile măril la nivel mondial au crescut și tendința a fost legată de încălzirea globală. Cercetările științifice indică faptul că în ultimii 100 de ani nivelul mării a crescut cu aproximativ 17 cm, așa cum au confirmat locuitorii orașelor de coastă. Cu toate acestea, se pare că există o discordanță de opinie în previziunile experților.

Mașini cu emisii reduse, mai eficiente

Pentru a reduce impactul asupra atmosferei, ar trebui să folosim mașini mai eficiente, ceea ce înseamnă mașini mai noi. Deci, în ceea ce privește mijloacele de transport, acest lucru pare să penalizeze partea modesta financiar a societății, neputând să-și permită mașini noi. Cum s-ar putea soluționa? Distribuirea autoturismelor să fie soluția?

Apa îmbuteliată sau apă de la robinet?

Este o problemă destul de complexă care trebuie abordată. Unele populații nu au de ales: aprovizionarea lor cu apă fie nu este curată, fie este rară. În țările dezvoltate, dimpotrivă, apa de la robinet este la fel de sănătoasă și bună ca apa îmbuteliată. Totuși, majoritatea oamenilor au încă suspiciuni de calitatea sa. Ce trebuie făcut pentru a-i face să se răzgândească?

Creșterea economică și consumul de energie

Datele disponibile privind consumul de energie britanic indică faptul că legătura dintre creșterea economică și utilizarea combustibililor fosili (cu consecințe emisiile de gaze cu efect de seră) a fost ruptă. De fapt, din 1985 până în zilele noastre, economia Regatului Unit s-a dublat, în timp ce consumul de energie a rămas neschimbat. Aceasta duce la întrebarea: este posibil să economisim energie fără a pune în pericol creșterea și bunăstarea?

Schimbările climatice globale: previziunile sunt fiabile?

Modelele climatice astăzi par să-și fi pierdut fiabilitatea, deoarece, se pare, nu au reușit să prezică o creștere mai scăzută decât era de așteptat a încălzirii globale - un fel de „pauză” - care a fost înregistrată în ultimii 10-15 ani și este probabil din cauza oceanelor care absorb căldura, importanța unui astfel de fenomen nu a fost luată în considerare în mod corect. Dar acest fapt ne dă dreptul să discredităm complet prognozele climatice?

Carnea roșie și impactul asupra mediului

Carnea roșie are un impact asupra mediului mult mai mare decât alte tipuri de carne sau ouăle și subproduse din lapte, cu aceeași cantitate în calorii. Acest lucru rezultă dintr-un studiu recent care a evidențiat patru factori determinanti: consumul de sol, consumul de apă, emisiile de gaze cu efect de seră și utilizarea nitraților în îngrășăminte. Cum să luăm măsuri schimbându-ne dieta în consecință?

Orezul care supraviețuiește sub apă

După cum știm, încălzirea globală crește nivelul mării, care poate provoca inundații în regiunile de coastă. În ultimii ani, se arată că inundațiile au distrus aproximativ 20 de milioane de hectare de paduri de orez. Datorită tehnicilor moderne de inginerie genetică, a fost creat un soi de orez care poate supraviețui sub apă timp de o săptămână de zile. Credeți că este corect să utilizăm acest noi soi sau să le utilizăm pe cele traditionale?

11 miliarde de oameni ...! Ce facem?

Cu ceva timp în urmă, experții au calculat că populația mondială va ajunge la 9 miliarde până în 2050, apoi va crește constant sau chiar va începe o ușoară scădere. Cel mai recent raport, însă, bazat pe o analiză statistică avansată, indică faptul că populația ar putea ajunge la 11 miliarde până în 2100, evident cu implicații dramatice.

Fructele și legumele organice sunt mai bune pentru sănătatea ta

Un studiu publicat recent pe British Journal of Nutrition (iulie 2014) a subliniat că fructele, legumele și cerealele organice nu numai că au un conținut mai mic în pesticide (așa cum s-ar presupune în mod natural), dar conțin și un nivel mai ridicat de antioxidanți, care au fost adesea asociati cu un risc mai mic de apariție a cancerului, precum și a altor boli.

Strategii pentru Europa

În prezent, Europa importă mai mult de jumătate din energia de care are nevoie, ceea ce are un impact puternic asupra sistemelor financiare ale țărilor membre ale UE. Pentru a reduce drastic datoria energetică, ar trebui să consumăm mai puțină energie electrică. Dar ar fi posibil să reducem eficient consumul de energie și, în același timp, să menținem același nivel de viață, fără să renunțăm la confortul vieții moderne?

Fotografii pentru trezirea opiniei publice

Unii fotografi naturaliști și-au dedicat arta în scopul trezirii cât mai multor oameni pentru problemele de mediu, conștienți de faptul că sunt nevoiti să facă din conservarea mediului natural ceva atrăgător nu numai din punct de vedere economic, ci și ca parte a unei moșteniri culturale. Fotografiile pot să ne arate că trebuie să ne descurcăm?

Ce fel de dezvoltare?

Multe guverne din țări care încă mai au zone naturale mari, verzi și fără poluare, se găsesc acum la o răscruce importantă: pe de o parte, primesc presiuni puternice pentru creșterea economică; pe de altă parte, este posibil să fi dobândit o nouă conștientizare a valorii reale a teritoriului lor. Cum îi putem ajuta să facă această alegere delicată în ceea ce privește dezvoltarea țării lor?

O planetă flămândă

În ultimii douăzeci de ani s-a înregistrat o încetinire a ritmului de creștere a producțiilor agricole, în special orez, porumb și grâu. În unele zone, creșterea a ajuns chiar la un blocaj. Prăbușirea sistemelor de producție alimentară ar putea reprezenta o amenințare majoră pentru viitorul lumii noastre.

CO2 din casele noastre

De fiecare dată când folosim energie în casă, pentru încălzirea sau răcirea camerelor noastre, pentru încălzirea apei, pentru aprinderea luminilor și alimentarea aparatelor și echipamentelor casnice, se degajă gaze cu efect de seră și, în special, dioxid de carbon. Multora pare să nu le pese și să consume energie liber și în niciun fel nu încearcă să o salveze. Astfel este rău nu numai financiar, dar mai ales pentru mediu, care aparține tuturor

Amprenta de carbon

O "Amprentă de carbon" măsoară setul total de emisii de gaze cu efect de seră cauzate de o persoană sau de un stat și impactul acesteia asupra climei Planetei. Este un indice care permite calcularea legăturii dintre activitățile noastre zilnice și producția de dioxid de carbon. Utilizarea sa ar putea ajuta oamenii să ajungă la o conștientizare mai profundă a consecințelor comportamentelor lor?

Poluarea în Po Valley

Agenția Europeană de Mediu (SEE) a estimat că, în unica Po Valley, decesele care se referă la poluarea aerului au fost în medie de 7000 pe an. De fapt, 17 din 30 dintre cele mai poluate orașe europene se spune că sunt situate în Italia. Particulele fine și ozonul sunt poluanții care par să provoace majoritatea problemelor de sănătate.

Populația mondială și aprovizionarea cu apă

Unii cercetători ne-au atras atenția asupra faptului că populația mondială crește mai rapid decât aprovizionarea cu apă de pe planeta noastră. Așadar, pentru a preveni o penurie de apă potabilă în viitor, va fi de cea mai mare importanță nu numai conceperea inovațiilor tehnologice pentru creșterea aprovizionării cu apă pe planetă, ci și pentru reglarea consumului de apă potabilă la scară globală.

Polenizatori în pericol

Am asistat la o dispariție lentă și progresivă a insectelor polenizatoare, cum ar fi albinele. Sunt mulți factori care au influentat: schimbările climatice, agenții patogeni, creșterea urbanizării și distrugerea habitatelor naturale. Recent, un studiu important a demonstrat modul în care acest fapt va duce la o criză gravă, nu numai asupra producției agricole europene. Pierderea biodiversității are un impact atât la scară locală, cât și globală.

Mașinile electrice sunt ecologice?

Folosirea încă limitată a automobilelor electrice poate depinde de o contradicție de bază: pentru a produce una este nevoie de mai multă energie decât cea necesară pentru a face o mașină care funcționează cu combustibil fosil. Aceasta înseamnă mai multă poluare în faza de producție și prețuri mai mari după aceea
Totusi, un studiu internațional evidențiază beneficiile asupra climatului pe care vehiculele electrice le-ar avea in zonele aglomerate

Opriți robinetul!

Un videoclip de pe web arată că cine menține apa funcționând în timp ce se spală pe dinți, risipește mai mult de 10 litri de apă potabilă, ceea ce este mai mult decât mulți oameni își pot permite să folosească într-o lună întreagă. Ce putem face pentru ca oamenii să oprească robinetul?

Vânzările de biopesticide cresc în mod constant.

Vânzările de biopesticide au crescut constant: atât pe piețele interne cât și pe cele globale, din 2007 până în 2014 vânzările au sărit de la 1 la aproximativ 3 miliarde USD. Cu toate acestea, încă nu au câștigat o pondere mare pe piață: în 2011, de fapt, ele au reprezentat în continuare doar 4,1% din totalul pesticidelor utilizate.

EWWR

EWWR (Săptămâna europeană pentru reducerea deșeurilor) se desfășoară în Europa în fiecare an începând cu 2009. Activitățile din această săptămână urmăresc să implice tot mai mulți oameni, precum și organizații (de la administrații publice până la companii private) pe tema reducerii și eliminării deșeurilor. Contribuția tuturor este binevenită în ceea ce privește propunerile, inițiativele, evenimentele sau acțiunile legate de aceasta tema.

Foamea din Italia

De obicei, legăm cuvântul „foame” de țările în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, în Italia, în fiecare zi, milioane de oameni trebuie să se confrunte cu lipsa alimentelor din cauza situației financiare precare. Potrivit Institutului Național de Statistică (ISTAT), 24,9% din familiile rezidente în Italia (aprox. 15 milioane de persoane) suferă greutăți economice și 17,5% declară că nu își pot permite o masă adecvată cel puțin în fiecare zi.

Anvelope „verzi”

Cercetări științifice ample au fost efectuate pe materiale durabile. Cercetătorii de la Institutul de Biologie Moleculară și Ecologie Aplicată din Fraunhofer din Munchen, Westfalia, au pus la punct producția de anvelope folosind latexul extras din rădăcinile taraxacumului (păpădie), în loc să-l extragă din arborele sharing („arborele de cauciuc”) .

Tindo, autobuzul solar

Tindo („soare” în limba aborigenă) este primul autobuz electric alimentat cu energie solară care funcționează ca un serviciu de transport public gratuit în Adelaide City, Australia. Este alimentat de copertine acoperite cu panou solar, unde este reîncărcat. Are o autonomie maximă de 200 km și toate funcțiile electrice de pe acesta (aer condiționat, wi-fi ... etc) sunt alimentate de energie solară. Poate transporta până la 40 de persoane.

Burlington, orașul surselor de energie regenerabila.

Burlington, cel mai mare oraș din Vermont (SUA), cu 42000 de locuitori, este primul oraș din SUA care, din septembrie 2014, produce 100% din aprovizionarea cu energie prin surse regenerabile: hidroelectrică, eoliană și biomasă. Acest proiect face parte dintr-un plan mai larg, pe termen lung, care vizează întregul stat american Vermont, în cele din urmă, să obțină aproximativ 90% din aprovizionarea cu energie din surse regenerabile, până în 2050.

Poluare: situație alarmantă la Beijing.

În primele luni ale anului 2014 Beijingul și cea mai mare parte a Chinei de Nord au fost puse în alertă roșie din cauza nivelului ridicat de poluare a aerului. Vizibilitatea a fost de doar câteva sute de metri din cauza smogului, iar concentrația de particule fine a fost mai multe zile de 25 de ori mai mult decât nivelul tolerabil. Autoritățile locale au interzis toate activitățile școlare în aer liber.

Pământul văzut din cer.

Yann Arthus Bertrand este un fotograf și ecologist francez care face fotografii aeriene izbitoare ale Pământului pentru a surprinde frumusețea Planetei noastre. „Sper că, privind fotografiile mele, te vei simți schimbat și transformat de frumusețea acestei planete și va începe să simți responsabilitatea ta de a-ți oferi contribuția la conservarea și protejarea acesteia. Fiecare poate face ceva. Depinde de tine să-ți găsești propria cale. "

Parcul energetic

Prima clădire italiană care a primit prestigioasa certificare LEED Platinum (Leadership in Energy and Environmental Design) este situată chiar în afaraorasului Milano. Această certificare este acordată clădirilor care utilizează eficienț resursele, reducând consumul de energie electrică și apă, reducând astfel emisiile de gaze cu efect de seră. În Europa, numai alte 6 clădiri au primit până acum certificarea LEED.

Cumpărând lucruri noi

De la covoare până la calculatoare, de la tricouri la televizoare: producția de orice fel de mărfuri va trebui să fie considerată producătoare de emisii de dioxid de carbon. Dacă încercăm să facem ca lucrurile pe care le deținem deja să dureze mai mult, nu vom provoca piața să le producă noi. Așadar, dacă pe vremuri, aceasta era o necesitate din cauza lipsei de bani, astăzi trebuie să devină o alegere gratuită pentru binele Planetei noastre.

Apa virtuală

„Apă virtuală” este cantitatea de apă necesară pentru a produce un anumit bun sau serviciu.
Pentru a produce 1 Kg de orez, de exemplu, avem nevoie de 3400 litri de apă; pentru o friptură de vită de 150 gr, 2300 litri de apă; pentru un tricou mediu, aproximativ 2700 litri; pentru un microcip, 32 litri și pentru 100 coli de hârtie A4, 1000 litri.

Un exemplu bun, nu departe de casă

Economia Regatului Unit s-a dublat din 1985, în timp ce consumul lor de energie a rămas neschimbat. Acest lucru înseamnă un lucru: mașinile, cazanele, becurile și aparatele de uz casnic au devenit mai eficiente din punct de vedere energetic. Aceasta este o dovadă că economisirea de energie este posibilă și astfel guvernele ar trebui să finanțeze programe și cercetări pentru a o face realitate.

Îmbrăcați haine din plastic reciclat

Pentru a se proteja de frig și în activități sportive, oamenilor le place să folosească îmbrăcăminte multă, care este fabricată din fibre de poliester, unul dintre numeroasele produse secundare din petrol. În ultimul timp, însă, tot mai mulți producători de haine au început să folosească fibre obținute în urma reciclării sticlelor de plastic. Aceasta permite, pe de o parte, economisirea materiilor prime, precum si reciclarea unou deșeuri.

Mașinile cu baterii de hidrogen

În vara anului 2015, Toyota lansează prima sa mașină cu celule pe bază de hidrogen pe piața din Italia. Alți producători de mașini și-au pus deja pe piață mașinile sau încă testează modele experimentale. Unul dintre principalele dezavantaje ale automobilelor cu hidrogen este producerea producerea hidrogenului, iar cealaltă mare problemă va fi crearea unei rețele de distribuție și a stațiilor de alimentare dotate cu hidrogen.

Gaz natural și CO2

Toți combustibilii fosili produc dioxid de carbon, dar, printre ei, metanul (sau gazul natural) pare să producă o cantitate mai mică. De fapt, în timp ce generează aceeași cantitate de energie, se spune că gazul natural produce cu 30% mai puțin CO2 decât petrolul și cu 45% mai puțin decât cărbunele. Din acest motiv, din anii ’70 și până în zilele noastre consumul de metan în lume a crescut de 30 de ori.

Cum folosim apa?

Oficial se estimează modul în care apa este utilizată la nivel mondial (cifrele sunt exprimate ca procente din valorile globale medii) sunt următoarele:
70% agricultură, 22% industrii, 8% uz caznic.
Practic, se pare că „mâncăm” mai multă apă decât „bem” de fapt!

Suficientă apă?

Ce cantitate de apă credeți că e suficientă unei persoane în fiecare zi ? Suficient să nu suferi de sete? Sau suficient pentru a face un duș frumos? Experții calculează că pentru a satisface nevoile de bază ale unei ființe umane, adică să bea, să gătească și să se spele, cantitatea minimă zilnică de apă curată ar trebui să se ridice la cel puțin 20 de litri de persoană. Cu toate acestea, multe persoane au de obicei mai puțin de 5 L.

Creșterea populației

În ultimii 50 de ani, numărul de ființe umane s-a dublat, iar exploatarea resurselor noastre a atins niveluri critice: consumul de alimente și apă a crescut mai mult decât treptat în timp ce consumul de combustibil fosil este de patru ori mai mare.

Acidificarea oceanelor

Nivelul crescut de dioxid de carbon din atmosferă duce, de asemenea, la un nivel mai ridicat de dioxid de carbon dizolvat în apa de mare cu formarea în consecință a acidului carbonic, crescând astfel nivelul de acid în apele de suprafață. Cu un pH de regulă în jurul valorii de 8,2, oceanele sunt în mod natural alcaline, dar datele științifice recente indică faptul că citirile prezente prezintă niveluri de pH =8,0 și sunt în scădere.

Insecte din farfuria ta

Insectele comestibile pot fi o alternativă durabilă la carne. Ele sunt de fapt o sursă sănătoasă de hrănire cu un conținut ridicat de proteine și grăsimi, deși valoarea lor nutritivă poate varia în funcție de specie. Pentru a face o comparatie, procentul de proteine și grăsimi din greieri este similar cu cel al multor tipuri de carne ...

Mașini hibride

Mașinile hibride sunt cele mai apreciate și eficiente acolo unde traficul este în intens, de exemplu în țări precum China și India, unde pot utiliza cu 54% mai puțin combustibil decât mașinile tradiționale. Emisiile de dioxid de carbon provenite de la autovehicule se vor dubla până în 2050, insa dacă mașinile hibrid vor avea succes în aceste țări, beneficiul obținut va fi micșorarea considerabilă a emisiilor de CO2 în atmosferă.

Apa imbuteliată

Statisticile din 2011 vorbesc clar: Italia, cu 196 de litri per locuitor, s-a dovedit a fi prima țară din Europa și a treia din lume (chiar în spatele Arabiei Saudite și Mexic) pentru consumul de apă îmbuteliată. De fapt, datele arată că în peninsula italiană s-au băut 6 miliarde de sticle de plastic cu apă.

Cât de multe materiale reziduale!

Prelucrarea datelor referitoare la eliminarea deșeurilor urbane din Regiunea italiană Emilia Romagna în anul 2013 confirmă o cantitate de 650 kg / an / locuitor, ceea ce însumează aproape 3 milioane de tone pentru întreaga regiune!

WEEE

În Italia sunt produse în medie 14,9 Kg / persoană / an de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), dar doar 4 Kg sunt reciclate. În 2012, în întreaga lume, au fost produse aproximativ 49 de milioane de tone de DEEE: de 11 ori mai grele decât piramidele Giza. Este extrem de important ca DEEE să nu fie eliminate ca deșeuri nediferențiate, deoarece conțin materiale și piese reciclabile, metale prețioase și substanțe toxice.

Register to download vote results of this PlayDecide game.Register