Genredigering er teknologi som bruker spesialiserte enzymkomplekser for å gjøre målrettede endringer i DNA. Oppdagelsen av CRISPR/Cas9 i 2012 førte til en voldsom forenkling og akselerasjon av prosessen. Siden da har genredigering blitt en standard prosedyre innenfor molekylærbiologien.
Den viktigste komponenten i CRISPR/Cas9 er en RNA-sekvens som kan gjenkjenne og binde seg til DNA-segmenter. Ved bindingsstedet kan DNAet kuttes eller gjenoppbygges.
Genredigering kan brukes på ulike måter:
- En DNA-sekvens blir slått av (Knock Out)
- En defekt DNA-sekvens erstattes med en fungerende sekvens fra samme dyre- eller planteart
- Gener utveksles mellom varianter av samme art. Resultatet er det samme som ved klassisk avl, men det går mye raskere og ingen uønskede gener blir krysset inn
- Eventuelle fremmede gener blir innlemmet i DNAet til en organisme
- Genet for det benyttede CRISPR/Cas-systemet blir integrert via en gendriver. Den resulterende organismen kan overføre evnen til å modifisere utvalgte gener til alle sine avkom
I de tre første tilfellene kan den resulterende organismen ikke skilles fra en organisme oppnådd ved klassisk avl.
Den industrielle anvendelsen av genredigering blir hemmet av en patentkonflikt mellom to forskningsgrupper, som begge hevder copyright for CRISPR/Cas.
Etiske bekymringer oppstår når genredigering innebærer innlemmelse av fremmede gener i organismer. Bekymringene forsterkes av det faktum at CRISPR/Cas9 er en relativt enkel metode å implementere, og kan gjøre biohacking mulig.
I 2018 bestemte EU-domstolen at genredigerte planter er genetisk modifisert, uavhengig av om de inneholder fremmed DNA eller ikke. Fordi mange EU-land, f.eks. Tyskland, forbyr utsetting av genmodifiserte organismer (GMO), er bruken av genredigering i landbruket i EU sterkt begrenset inntil videre. På den annen side er det på verdensbasis spådd å kunne få en enorm spredning.
Forfattere:
Bilal Altun, Wolfgang Kehren, Tobias Remmen
Tannenbusch-Gymnasium, Hirschberger Straße 3, D-53119 Bonn
Oversatt til norsk av VilVite.