Discover PlayDecide. Download games, prepare, play. GET STARTED

Què ens fa humans?

Choose your language

PlayDecide games may be available in multiple languages

Play the game

Download, prepare, discuss & collect results.

SIGN INRegister

Author / translator Judit
Created 15 December 2020
Last edited 15 December 2020
Topics Technology

Policy positions

Policy position 1

Els humans del futur podran tenir les capacitats augmentades amb tecnologia de manera reconeguda per la llei. Això inclou millores físiques però també en aspectes relacionats amb la intel·ligència artificial.

Policy position 2

Els humans podran augmentar només alguna de les seves capacitats físiques i sensorials. No es podrà integrar la intel·ligència artificial en la definició d'ésser humà.

Policy position 3

Només es podran augmentar les capacitats dels humans que hagin patit alguna minusvalidesa. Prohibit en altres casos.

Policy position 4

Estarà prohibit que els humans puguin incrementar alguna de les seves capacitats físiques o intel·lectuals amb ús de la tecnologia, només en cas de vida o mort.

Story cards

Sóc un artista conegut per ser l’un dels pioners en el món del cyborgnisme. Vaig néixer amb una disfunció que només em permetia veure una escala de grisos per això em vaig fer implantar una antena al crani per sentir els colors. És un orgull per mi portar aquesta antena i poder percebre tot tipus de color; fins i tot els infrarojos.

Neil Harbisson

Hola, sóc una atleta de 45 anys, i em coneixen per la meva competència atlètica amb les dues cames amputades. Vaig néixer amb una patologia anomenada hemimèlia fibular, fent que els peus i les cames creixessin cap endins. He lluitat pels meus somnis i per això em vaig implantar dues pròtesis. A part de corredora he donat xerrades motivacionals per ensenyar com la tecnologia ens fa avançar.

Aimee Mullins

Sóc un cyborg que vaig ser concebut en un laboratori de Barcelona: al EMB (embrions materns de Barcelona). Per el qual m’han explicat, jo formo part del projecte de cibernetització, ja que el meu cos és una recreació d’un cos humà, però amb capacitats augmentades i que elimina qualsevol mena de cansament o defecte que pogués tenir.
El meu cos està dotat de diferents aparells que analitzen ràpidament una àrea de 2 km al seu voltant. A més, els guants de silicona em milloren la meva capacitat i la meva superdotació.
Els meus poders em permeten tenir extra sensibilitat amb els moviments i els sorolls alienes.

Treast

Em dic Xao, sóc de Pekín i estic totalment en contra de la tecnologia. Puc estar d’acord que ens ha ajudat a avançar, però a mesura que evolucionem estem més controlats. Tinc la sensació que ja no puc viure tranquil, la Xina ens espien, ens tenen controlats per càmeres, dades, fotografies… Tinc la sensació que haig d’estar tota l’estona pensant si faig bé en dir això o l’altre. Cada vegada som més esclaus de la tecnologia quan hauria de ser el contrari.

Xao Ching-Ngang

Hola a tots, sóc Dèdal, pare d’Ícar. Sí, com us deveu imaginar sóc clandestí i de llinatge diví. Crec que la tecnologia és el nostre millor aliat. Hem de saber aprofitar-ho i no fer-ne un ús erràtic. Mireu el meu fill, es va pensar que les ales aguantarien la calor del sol, però no. Per això us encoratjo, a vosaltres, a fer-ne un bon ús, i convertir-ho en la vostra millor arma.

Dèdal

Em dic Moon Ribas, i actualment tinc 35 anys i sóc un cyborg que tinc un implant d’un sensor sísmic en el braç. Aquest implant em permet percebre terratrèmols a temps real mitjançant vibracions. Jo sóc una de les fundadores de la Cyborg foundation, que és una organització internacional a ajudar als humans a convertir-se en cyborgs. Aquesta fundació la vaig crear amb el Neil Harbisson i cada dia estem evolucionant per aconseguir que més gent sigui cyborg com nosaltres.

Moon Ribas

Sóc un artista cyborg i sóc sobretot conegut per instal·lar-me dues aletes sensorials meteorològiques al cap. Aquestes dues aletes que m’he implantat, em permeten escoltar la pressió atmosfèrica, la humitat i la temperatura. Depèn dels canvis que senti, puc percebre els canvis meteorològics i puc sentir a quina altitud es troba. El 1016 vaig estudiar fotografia contemporània a BCN i em vaig convertir en un resident de la Cyborg Foundation. En el 2017 vaig treballar a la Transpecies Society, que va sobre una associació que dóna veu a les persones que no s’identifiquen 100% humans.

Manel Muñoz

Sóc exjugador de futbol i actualment entreno categories inferiors de la selecció alemanya. Jo sóc de ment antiquada, però penso que la tecnologia ens fa més mal que bé. Miro el diari i tot són disputes per comprar Facebook i Instagram. A la meva època les coses anaven d’un altre rotllo. L’índex de depressions ha augmentat, i en general, les malalties mentals, també ho han fet. Jo crec que, sobretot els infants, els menja la ment, hem de tornar a interaccionar amb la natura i relacionar-nos amb el nostre entorn, que per moments es va deteriorant.

Horst Hrubesch

INFO CARDSISSUE CARDS

Humanoids

Els inventors s’han plantejat molts cops crear robots humanoids tot i que s’intenta evitar per la por que pot crear en les persones veure a altres robots amb forma d’humans. Es comenta que veure a robots amb formes metàl·liques imposa menys perquè es sap que són robots, en canvi veure’ls en formes humanes, els imposa més perquè tenen una aparença semblant. Seria beneficiari per la societat crear robots humanoids amb una aparença totalment humana?

Assistents de veu

Empreses multinacionals com Google o Amazon estan creant dispositius que consisteixen en petits aparells amb altaveus als quals els hi pots preguntar qualsevol cosa i et responen. Es creu que aquests dispositius espien als clients, és a dir, escolten les converses, les emmagatzemen i fan servir la informació per fer promocions personalitzades. Llavors, estem cada cop perdent la nostra privacitat a causa de la tecnologia?

Els drons de la policia de EE.UU

Cada cop els drons predominen molt més en el mercat tecnològic. La gent els fa servir simplement per diversió o per gravar plànols espectaculars des de la vista aèria. Cada cop els estan fent servir més professionalment. La policia dels EEUU els està fent servir com a agents de vigilància els drons, així poder controlar més àrees de la ciutat i millorar la vigilància. Pot acabar sent agobiant per la gent la sobrevigilancia de la tecnologia?

El límit

Fins a quin punt estem disposats a arribar per augmentar l’evolució? Cada eina nova que es genera és nova arma intel·lectual pel govern per vigilar-nos. Semblarà molt dramàtic, però a la Xina hi ha càmeres pels carrers que et vigilen. Si un dia t'emborratxes és gravat. Tot queda registrat. Quins són els límits?

Ètica

En certa manera, podem dir que l’ètica, la ciència i la tecnologia tenen un objectiu comú: fer que la gent visqui bé. La ciència i la tecnologia es preocupen sobretot dels instruments materials necessaris per a viure millor, mentre que l’ètica es preocupa dels fins, d’aclarir i apuntar en què consisteix realment aquesta vida bona que es pretén aconseguir. Fins on la tecnologia ens ha d’afectar en la nostra vida? És ètic un canvi morfològic?

L'objectiu de la tecnologia

Quin és l’objectiu de la tecnologia? Què busca? Si podem respondre aquestes preguntes seguidament podrem respondre l’índex i la freqüència d’ús de la mateixa. La tecnologia ens afavoreix?

Conseqüencies Laborals

Es parla molt sobre la possibilitat que robots puguin substituir en certes feines als humans, però quines conseqüències causarà? Quanta gent quedarà a l’atur?

Instagram, Facebook, Twitter...

Les xarxes socials són la nostra debilitat, en el sentit de que hi estem enganxats i, a moltes persones, els ha causat depressió. Us proposo reflexionar sobre aquest tema. Quin benefici ens aporten? Quines conseqüències? Són beneficients, o en podem prescindir?

Videojocs

Els videojocs han causat una bona recepció entre els adolescents, sobretot. Tot i això han creat addicció i, alguns, violència. Està comprovat que un nen després de treure-li una màquina en la qual estava jugant és més violent. L'impacte no ha estat tant positiu, doncs. Us proposo debatreu entre vosaltres. Han estat un bon invent? Creieu que són el futur de l’entreteniment? Parleu-ne.

Transfiguracions

Transfiguracions és un experiment que explora la funcionalitat que li podem donar el nostre cos a través d’operacions estètiques i d’implants. Actualment les operacions estan més orientades a un objectiu estètic, però en el futur serà funcional.
El treball mostra parts del cos que han sigut implantades quirúrgicament i que han fet una millora en diferents aspectes i han fet parts del seu cos molt més funcionals.

Utopia

La tecnologia ens pot dur a la societat perfecta? Una pregunta que des de fa molt temps es va respondre per l’exconseller Thomas More que va descriure com a Utopia. Terme que es fa servir com una idea de govern, una suposada societat perfecta on tot passa sense cap complicació o discussió. És simplement perfecta perquè no en té de defectes.

ADN Instant Chemistry

La tecnologia i la ciència són molt constants en el nostre dia a dia, ha arribat fins i tot a tocar el camp de l’amor. I és que un test de compatibilitat que t’ajuda a saber o a buscar el teu company de vida. Això es fa a través de proves d’ADN per establir una relació genètica. Aquesta prova té tres àrees de compatibilitat. Compatibilitat biològica, neuro compatibilitat i psicològica. Quan es combinen els resultats, ens dóna una puntuació global

L'Eutanasia

L'eutanàsia, és un terme que fa referència a la mort indolora i provocada a persones que decideixen per una raó personal que no volen continuar vivint, aquesta, s’acostuma a provocar per depressions, males convivències, per exemple, l'estància en un hospital durant un llarg termini de temps o malalties incurables, fins on arriba el patiment d’una persona que es vol la seva pròpia mort?

L'Eugenesia

L’eugenèsia és una filosofia social on creuen que es pot millorar les races hereditàries que es passen de generació en generació a partir d’unes modificacions a la genètica. Unes modificacions totalment manipulades per la tecnologia.

Realitat Virtual

La realitat virtual es realitza mitjançant una simulació per ordinador que aconsegueix fer la sensació que el que representa és real. Es pot interactuar amb elements que envolten a la persona que juga. Hi ha complements que acompanyen com ara guants, vestits o ulleres que fan l'experiència més realista. Per exemple, The island virtual experience és un joc d’aventures popular fet en realitat virtual.

La máquina per ser un altre

La màquina per ser un altre és un experiment que és una simulació en VR (Realitat virtual), que crea unes il·lusions, les quals et fan sentir com si estiguessis en el cos d'un altra persona. Els que fan l’experiment, tenen la possibilitat de veure a ell mateix en un cos diferent del seu mentre interactuen amb el que els envolta. Aquest experiment fomenta la millora de l’empatia cap a altres persones i com posar té a la pell d’ells.

IED

El IED, és un dispositiu que és com una pròtesi emocional. És com un dispositiu portàtil el qual et pots enganxar al braç i cada vegada que hi ha una notícia trista d’un soldat que es dóna de baixa, clava una agulla a l’usuari que està provant. Això ajuda a fer que la gent es sensibilitzi davant guerres que si no afecten són invisibles als ulls de la societat.

Inteligencia artificial a Espanya

Els investigadors volen potenciar la intel·ligència artificial a Espanya, ja que el govern creu que el desenvolupament de les tecnologies és essencial, i que seran claus per la nostra recuperació econòmica després del Coronavirus. Però pensen que el principal objectiu és crear una Intel·ligència Artificial que sigui ètica, transmeti confiança i sigui més inclusiva que els sistemes actuals. És una revolució tecnològica.

Revolució Tecnologica

La revolució tecnològica és un procés dins de la història on ocorre un canvi important en introduir-se una o diverses tecnologies noves. Ha marcat un procés d’innovació i desenvolupament, però per altra banda ha generat un atur tecnològic (generalment denominat desocupació tecnològica).

Pròtesi

La pròtesi és una extensió artificial que substitueix alguna part del cos que falta per diverses raons. El principal objectiu d’una pròtesi és substituir la part de la persona que per una banda li han amputat, o perquè des del naixement ja no tingut. Alguns models de pròtesis que hem anat creant a mesura del temps són les següents.Pot haver pròtesi de tot tipus. De cames, hi ha de molts tipus: Una per córrer, una per caminar...

Hiperconexions

Les xarxes de wifi les utilitzem tot el món, a tots els llocs i a totes hores. Sempre hi ha alguna xarxa wifi. Actualment hi ha un creixent debat sobre els possibles efectes que a mitjà i llarg termini es poden derivar de l'exposició a camps electromagnètics. La qualificació per part de l'OMS el 2011 de les radiacions electromagnètiques com a possible cancerigen del tipus 2B, ha provocat una inquietud social sobre aquest tema.

Exploració Espacial

Els humans hem portat a un nivell més alt l'exploració de la natura. Actualment centrals especials com la que resideix a Houston, la NASA, ens permeten explorar el cosmos. El febrer de 2021 arribarà sobre la superficie marciana la missió més ambiciosa i més ben equipada de tots els temps. El Rover Perseverance mostrarà amb una de les seves càmeres, el sòl de mart. Això demostra que amb la tecnologia els límits del coneixement no existeixen.

Register to download vote results of this PlayDecide game.Register