Discover PlayDecide. Download games, prepare, play. GET STARTED

Inteligència Artificial

Choose your language

PlayDecide games may be available in multiple languages

Play the game

Download, prepare, discuss & collect results.

SIGN INRegister

Author / translator Sandra Gayraud
Created 10 December 2019
Last edited 13 December 2019
Topics Education, Science, Technology

Story cards

Sóc un artista vanguardista i activista ciborg britànic i irlandès resident a Nova York. Sóc la primera persona al món reconeguda com ciborg per un govern i la primera persona amb una antena implantada al cap.
L'antena, co-creada per mi mateix, em permet percebre colors visibles i invisibles com els infrarojos i els ultraviolats, així com rebre imatges, vídeos, música o trucades telefòniques directament al meu cap des d'aparells externs com ara mòbils o satèl·lits. La connexió a satèl·lits fa que pugui percebre colors de l'espai.
Des de 2004, els mitjans de comunicació m’han descrit com el primer cíborg del món o el primer artista cíborg de la història per expressar-me artísticament a partir d'un nou sentit creat per la unió permanent entre el meu cervell i la cibernètica.
Sóc, a més a més, el cofundador de la Cyborg Foundation, una plataforma internacional dedicada a ajudar els humans a convertir-se en cíborg, a promoure el ciborguisme com a moviment artístic i a defensar els drets dels cíborgs.

Neil Harbisson

Hola! Sóc Aimee Mullins i vaig néixer el 1976 a Allentown, Pennsilvània. Sóc una atleta, model, analista i actriu nord-americana, molt coneguda pel meu acompliment atlètic malgrat tenir les dues cames amputades.
Vaig néixer amb una patologia anomenada hemimelia fibular que afecta principalment les cames i els peus, fent que creixin cap a dins. Això va fer que perdés les dues cames amb tan sols un any d'edat. El 1996, mentre estava a la universitat, vaig competir dins de l'associació nacional d'atletes col·legiats establint diverses marques en els Jocs Paralímpics d'Atlanta de 1996.

Aimee Mullins

Jo sóc Ícar, el fill de Dèdal. Potser heu sentit parlar de mi, car sóc un dels protagonistes d’un mite romà anomenat “la caiguda d’Ìcar”. Aquest mite explica com el meu pare i jo vam aconseguir escapar d’un minotaure que habitava a un laberint en el qual ens habia encarcelat el rei Minos de Creta. El meu pare em va construir dos parells d’ales amb plomes i cera. Me'n va donar dos i em va advertir que no m’apropés al sol perquè la cera es derritiria. Quan vam emprendre el vol em vaig emocionar i vaig fer el que no devia fer, anar cap a el sol. Acte seguit, la cera es va desfer i vaig caure al mar.

Ícar

Agatha Haines és el meu nom. Sóc una professional, investigadora i professora d'exhibició internacional. Analitzo la propensió a el disseny per reavaluar la naturalesa del material de el cos davant de les noves tecnologies biomèdiques i d'atenció mèdica.
He creat l’obra de transfiguracions que és una col·lecció d'escultures que representen a cinc nadons, cadascun amb una modificació corporal implantada quirúrgicament. Cada alteració pretén resoldre una possible dificultat futura.

Agatha Haines

La meva vida amorosa ha millorat molt desde que vaig fer la prova de “ADN Instant Chemistry”. Aquest test consisteix en examinar la relació de la parella en tres mides de compatibilitat: biocompatibilitat, neuro-compatibilitat i compatibilitat psicológica.
Per realitzar aquest test, la meva parella i jo vam seguir els quatre passos: Ordre, Registrarse, Enviar i Rebre.
Ai, que quasi se m'oblida. Em presento, em dic Charlotte Davis.

Charlotte Davis

Hola, em dic John Taylor i porto uns mesos utilitzant el dispositiu d'empatia improvisat I.E.D S.W.A.M.P. És una manera de empatitzar amb els altres, jo en aquest cas empatitzo amb el soldats nord-americans que moren a la guerra ja que cada cop que un d’ells perd la vida aquest invent em punxa el braç amb una agulla que té incorporada. La gent no s’imagina la de soldats que moren en poc temps i en aquest cas donen la seva vida per nosaltres. S’hauria de tenir més empatia al món i crec que promocionar el dispositiu d’empatia improvisat seria una bona manera de fer-ho.

John Taylor

Us parla Kate Smith. La meva manera de veure les coses ha canviat després de provar la màquina per ser un altre: “To Be another LAb”.
El meu germà i jo vam sentir a parlar d’aquest invent i vam decidir provar-ho. A través d'una sèrie de protocols d'interacció corporal, el meu germà i jo vam intercanviar la perspectiva i el cos.
Aquesta experiencia va durar de 10 a 15 minuts i us asseguro que és irrepetible.

Kate Smith

El meu nom és Noah Williams. Si alguna vegada em pregunten que és el més flipant que he fet en la meva vida contestaré: “The island VR experience”. Es juga amb ulleres de realitat virtual. El joc està ambientat com si haguessis naufragat a una illa deserta després de fer un viatge per el mar. Consisteix en sobreviure en aquella illa i no morir de gana. Comptes amb les pistes del teu amic Carl el cranc.

Noah Williams

Sóc Lisa Jones i degut a les altes temperatures que causa el canvi climàtic, quan era petita els meus pares van decidir fer-me l’epidermiplàstia tèrmica. Consisteix en estendre la pell del cuir cabellut per augmentar el nombre de venes properes a la superficie. Això dona com a resultat la possibilitat de suportar temperatures elevades.
Malgrat jo no vaig decidir tenir aquesta particularitat he de reconèixer que m’ha facilitat realitzar moltes tasques. Una altra avantatge es que quan arriba l’estiu no passo tanta calor com la resta.

Lisa Jones

Benvingut/da, sóc Siri, l’assistent virtual d’intel·ligència artificial (IA) de la plataforma d’apple. El meu treball és facilitar la informació que em demanen. També puc mantenir converses. En definitiva, sóc una bona companyia perquè sigui quin sigui l’estant d’ànim del meu interlocutor, sempre puc afrontar qualsevol situació amb serenitat i donant respostes adequades.

Siri

Bon dia, sóc Brenda Austin i he vingut a explicar-vos el meu ofici. Segur que tots heu sentit a parlar d'un dispositiu anomenat Alexa. Doncs resulta que el meu dia a dia consisteix en aixecar-me i anar a la oficina, posar-me els auriculars i començar a escoltar converses a través d’Alexa. Alexa està tot el dia gravant tot el que sent i això m’ajuda a poder saber que volen comprar els usuaris, on volen anar o que volen fer. Aquesta informació que rebo, em permet anunciar productes segons els gustos de cada persona que poseeixi Alexa.

Brenda Ausin

Faig mel, el meu cos està cobert de ratlles negres i grogues. Saps qui sóc? Ho has endevinat sóc l’abella i vaig de grosella en grosella.
Sóc un petit insecte i molts creieu que no servim per res, que la nostra funció és molestar i picar a la gent però la veritat és que sense nosaltres no podrieu viure. Exercim la funció de pol·linitzar espècies de flors i fruites per la qual cosa us proporcionem molts aliments. Tant és així que 5 de cada 10 aliments que mengeu han tingut contacte directe amb nosaltres, les abelles.
Segons les estadístiques de Greenpeace, en Estats Units, la desaparició de la nostra espècie ha arribat a 42% entre abril de 2014 i abril de 2015.
Aquesta destrucció massiva pot acabar amb nosaltres així que ja saps, la nostra mort també t’afecta a tú.

Abella

Hola, sóc en Damon. Durant els últim anys la meva única companyia i el meu únic amic ha sigut l’ordinador. Això es deu a que l’empresa per la que treballo, m'obliga a treballar moltes hores sense descans. Encara que treballo moltíssimes hores, que la feina que realitzo és complexa i que les meves condicions de treball són infrahumanes, amb el meu sou quasi no arribo a final de mes i moltes vegades la meva família passa gana.
Estava molt content amb el meu antic treball però em van acomiadar i em van substituir per una màquina. Tampoc puc aspirar a una feina millor així que no hi ha un altre remei que fer el que em demanen, sigui la hora que segui.
En aquesta situació s’hi troben moltes persones. Crec que amb tot el que ha avançat la societat és increïble que algunes persones encara patim aquesta esclavització. Ho penses tu?

Damon Clark

Bon dia, sóc la Maria Blanca Muñoz tinc 30 anys, estic estudiant de doctorat i sóc investigadora en tecnologies educatives a Barcelona. La meva investigació es centra en les tecnologies educacionals i la interacció humana-robot.

Maria Blancas Muñoz

INFO CARDSISSUE CARDS

Invent o invenció?

Una qüestió que tot sovint es fa la societat és: "quines condicions condueixen al desenvolupament d'un invent?". Existeixen dos punts de vista principals pel que fa a aquest aspecte; una escola de pensament, argumenta que la manca d'un recurs condueix la gent a inventar; contràriament, l'altra escola de pensament argumenta que només un excés de recursos produirà com a resultat els invents. Amb quina escola estàs d’acord?

Icar salvat per ales automàtiques?

Creieu que Ícar s'hauria mort si hagués tingut ales automàtiques (que pensaren per elles mateixes)?

Robots o humans

Creieu que en un futur els robots ens superaran mentalment i en número? I creieu que podran tenir sentiments o seran artificials?

Ciborgs, una obligació?

Creieu que en un futur ser ciborg serà una cosa normal o obligació?

Viatge a través del temps?

Encara no s'ha demostrat res, són teories però creieu que podriem viatjar a través del temps gràcies alf forats de cuc? I si és així, ens podrien ajudar les màquines d’alguna manera? Podriem tenir cadascú un forat del temps com si fos un mòbil?

Diferències humanes

La nostra societat té tendència a rebutjar als que són diferents. Com creus que afectaria a la societat que algunes persones '’implantessin tecnologia al cos per tenir capacitats sobrehumanes, és a dir, sentits i capacitats millorades sense haver tingut cap problema prèviament?

Límits a la tecnologia?

Creus que la tecnología té límits? Si és així quins? Podriem utilitzar altres matèries i recursos de fora del planeta per expandir-la, d’un altre planeta o del mateix espai?

Humans o màquines?

Creus que el resultat dels productes fets per l’humà és millor (queda millor elaborat, estat…) o és millor el que fan les màquines?

Aprenentatge millorat

Creus que la manera d’aprenentatge millora o empitjora amb ordinadors? (Has de tenir en compte per practicar per exemple la ortografia, presentacions, informació, dictats, examens...)

Humanitat sense tecnologia?

Com creus que li afectaria a la humanitat viure sense tecnologia? Hi haurien els avenços científics i mèdics que hi han ara?

Útil o inútil?

Creieu que al final tot el mon acabarà dependent de les noves tecnologies? I nosaltres serem útils d’alguna manera?

Esclavització robòtica

Creieu que val la pena “esclavitzar” a un robot sabent que hi ha la més remota possibilitat de que es reveli contra nosaltres? I si les tornes canvien i som nosaltres els esclaus?

Economía i la tecnologia

Si la tecnologia segueix desenvolupant-se, els preus als mercats creixeran? Creixerà la economía al món? Que passarà amb els països més pobres i més rics?

Noves lleis?

Hauriem de fer noves lleis per l’ús tecnològic, segons les màquines que inventin? El nostre voltant, com afecta als nostres sentiments?

Cyborg o humà?

En un futur el cyborgs sobrepassaran la quantitat dels humans? És a dir hi hauran mes cyborgs que humans? Ens afectarà això a la nostra mentalitat de pensar?

Nous materials

Creus que la invenció de nous materials podrien ser més útils que els actuals? Quina relació poden tenir amb els robots i les seves funcions?

Els sentiments i el nostre entorn

Afecta estar envoltat de persones o de màquines per fer que els nostres sentiments siguin més o menys potents, com si fos el desenvolupament d’una part del nostre cos?

Robots a la prehistoria?

Com creus que s’hagués desenvolupat la societat si els robots, les màquines i la tecnologia haguéssin existit a la prehistòria?

Utopia

És una paraula inventada per Thomas More per descriure la concepció imaginaria d’una societat ideal, perfecte en tots els sentits pero que és pràcticament impossible de realitzar. Es persegueix una perfecció en el sentit d’un bon funcionament de les coses, que tot estigui controlat.

Transhumà

Un transhumà és un ésser que s’assembla a un humà en molts aspectes però que té poders i habilitats més enllà dels humans normals. Aquestes habilitats poden incloure una intel·ligència millorada, consciència, força o durabilitat. Els transhumans de vegades apareixen en ciència-ficció com cyborgs o genèticament- humans millorats.

Des-humanització

El concepte de des-humanització es sol utilitzar en el terreny de les ciències socials per a referir-se al procés que priva a un ésser humà d’aquelles característiques que identifiquen a l'espècie. Moltes vegades es relaciona aquest concepte a la pèrdua de valors ètics i de la sensibilitat en una persona, per exemple, quan una persona es torna indiferent al patiment de l’altre.

Mutacions genètiques

Una mutació genètica és una alteració permanent de la seqüència d’ADN de la que es compon un gen.

Inteligencia artificial

És una branca de la ciencia informática en la que les màquines realitzen tasques com una ment humana (aprendre, raonar...). La intel·ligència artificial (IA), és la intel·ligència duta a terme per màquines. Una màquina «intel·ligent» ideal és un agent flexible que percep el seu entorn i porta a terme accions que maximitzen les seves possibilitats d'èxit en algun objectiu o tasca.

Inteligencia humana

Es pot descriure de moltes maneres, incluint: la capacitat de lógica, comprensió, autoconciencia, aprenentatge, coneixement emocional, raonament, planificació, creativitat, pensament crític i resolució de problemes. En resum, es pot descriure com la capacitat de percebre o inferir informació i mantenir-la com coneixement per aplicar-la a comportaments adaptatius a dins d’un entorn o context.

Superpoders

En el món del còmic i de la ficció, un superpoder és una qualitat sobrehumana dels superherois, que atorga al seu posseïdor l'habilitat de realitzar coses que serien impossibles per al comú dels sers humans. Els superpoders poden tenir orígens variats: un accident, un experiment deliberat, herència genètica, orígens no humans (extraterrestres, races fictícies, deïtats, etc.) i altres.

Pròtesis

La pròtesi és una extensió que substitueix una part del cos que falta. El principal objectiu d'una pròtesi és substituir una part del cos que hagi estat perduda per una amputació o que no existeixi a causa d’una enfermetat, complint les mateixes funcions que la part que falta. A més se sol utilitzar amb fins estètics com les pròtesis oculars de vidre, o per suplir el cos de funcions de les que no té naturalment.

Ciborg

Un ciborg és una persona a la qual li ha estat incorporat o implantat un aparell electrònic com una part més del seu organisme o com una extensió dels seus sentits.

To be Another Lab (Body swap)

A través d’una sèrie de protocols d’interacció corporal, la instal·lació de Body Swap permet a dos usuaris intercanviar perspectiva i cos. Aquestes habilitats poden ajudar a un individu a aprendre sobre altres experiències i ajudar a una altre persona. Aquesta màquina, combinant la realitat virtual, ciències cognitives i rendiment, ens ofereix la possibilitat de veure’ns a nosaltres en un cos diferent al mateix temps que ens movem i interactuem.

Transfiguracions

Transfiguracions és una col·lecció d'escultures que representa a cinc nadons, cadascun amb una modificació corporal implantada quirúrgicament creada per Agatha Haines. Cada alteració pretén resoldre una possible dificultat futura, des de problemes mèdics a qüestions mediambientals.
Les modificacions que s’han fet a els bebès es diuen: Miostomia epidèrmica, Epidermiplàstia tèrmica, Bibuccalplàstia, Extensió Ostergènesi i Podiaectomia.

Realitat Virtual

La realitat virtual és un entorn d'escenes o objectes d'aparença real. El sentit més habitual fa referència a un entorn generat mitjançant tecnologia informàtica, que crea en l'usuari la sensació d'estar immers en ell.

ADN Instant Chemistry

Aquest test serveix per comprovar si tu i la teva parella sou compatibles segons l’ADN dels dos. Utilitza investigacions científiques d’última generació per oferir els últims avenços en ciències de relacions. Examinen la teva relació al llarg de tres mesures de compatibilitat: biocompatibilitat, neurocompatibilitat i compatibilitat psicològica. Després t’informen de com hauries d’actuar per millorar la satisfacció de la relació.

Eutanàsia

És la mort indolora i provocada a persones que decideixen per una raó personal que no volen continuar vivint. Sovint es tracta de persones que sofreixen d'una malaltia dolorosa i terminal per a la qual no hi ha cap remei.

Eugenèsia

El terme eugenesia fa referència a el "bon naixement". Es tracta de la disciplina que busca aplicar les lleis biològiques de l'herència per perfeccionar l'espècie humana.

PGD: (Preimplantation genetic diagnosis) Diagnòstic Genètic Preimplantacional

PGD és una prova genètica preimplantacional que es realitza durant la transferència d’embrions, durant la FIV. És una técnica que provee informació sobre la genètica que componen les cèl·lules trobades a l’embrió (un ou fecundat). Serveix per prevenir problemes físics o mentals que pot heredar o sufrir el bebé.

IVF: In vitro fertilization

La FIV (fecundació in vitro) és una sèrie complexa de procediments utilitzats per prevenir problemes genètics. Durant la FIV, els ous madurs es recullen en els ovaris i són fecundats per espermatozoides en un laboratori. Normalment, aquest procés va acompanyat de PGD.

Forat de cuc

Es creu que un forat de cuc tècnicament ens permet el viatge a través del temps. Consisteix en dos forats negres que estan connectats entre si. Fins ara no s’ha descobert cap, però podrien haver dos tipus: un impossible de creuar, com una habitació amb dues portes que s’obren desde fora. El segon tipus seria el que té un forat negre en un extrem (la porta d’entrada) i un forat blanc a l’altre extrem (la porta de sortida).

Forat negre

És una concentració de matèria d’altíssima densitat, tant com per generar un camp gravitatori que cap partícula ni materia, ni tan sols la llum, pot escapar d’ell.

Forat blanc

A diferència del forat negre, aquest deixa escapar matèria i energia en lloc d'absorbir-la.

Aerogel de grafè

El aerogel és similar a un gel, molt lleuger (més d’un 90% aire) i molt resistent. Però el aerogel de grafè és més novedós i sorprenent, que té el rècord de ser material més lleuger del món amb una densitat de tan sols 0,16 mg/cm3. Gràcies a la seva resistència i a la seva potent capacitat d’absorció, 900 vegades el seu pes, podria tenir interessants usos com en la recollida de vertits tòxics al mar o la creació de pròtesis i plantilles.

Fusta transparent

Es pot utilitzar per desenvolupar finestres i panells solars. Es crea primer traient el revestiment de la xapa de fusta i després es treballa a nano-escala. L'efecte resultant crea un nou material totalment transparent que té varies aplicacions en la indústria de la construcció i les obres. Al ser un recurs molt barat, pot beneficiar els projectes al reduir el cost.

Súper Fusta

És més forta que l'acer però sis vegades més lleugera. Primer bullen la fusta en una barreja de sulfit de sodi i hidròxid de sodi, i després la pressionen en calent per aixafar les parets cel·lulars, creant nano fibres duradores. Aquesta "nano fusta" quan es pressiona en una certa direcció és 30 vegades més fort que els materials aïllants tèrmics típics i molt més aïllant.

Maons que absorbeixen la contaminació

Maons que aspiren contaminants de l'aire i alliberen aire filtrat. Aquest material innovador per a la construcció està dissenyat per formar part de sistema de ventilació estàndard d'un edifici. Té un sistema de façana de dues capes, amb maons especials a l'exterior i aïllament estàndard a l'interior.

Nanotecnología per a la finestra

Les finestres podrien estalviar fins a un 40% en costos d'energia. Un nou tipus de finestra intel·ligent que controla la quantitat de llum i calor que entra a l'edifici i a més, és autoalimentada per cèl·lules solars transparents de la pròpia finestra. La tecnologia es diposita en un vidre com una pel·lícula prima, i els investigadors estan treballant per desenvolupar una versió flexible que podria aplicar-se fàcilment a les finestres existents.

Hydroceramics

És un material que pot substituir l’aire condicionat. El material rep el nom de Hydroceramics (hidroceràmica) i es compon de bombolles d’hidrogel que són capaços de retenir fins a 400 vegades el seu volum en aigua. Gràcies a aquesta propietat, les esferes absorbeixen el líquid i en dies calorosos evaporen el seu contingut, reduint la temperatura dels espais.

Register to download vote results of this PlayDecide game.Register