Discover PlayDecide. Download games, prepare, play. GET STARTED

Què ens fa humans?

Choose your language

PlayDecide games may be available in multiple languages

Play the game

Download, prepare, discuss & collect results.

SIGN INRegister

Per tots és sabut que la tecnologia avança a passos desmesurats. Però és tan bonica com ens pensem? Són realment beneficis el que obtenim?
Amb aquest joc, aprofunditzarem i treurem conlcusions del que serà el nostre futur: la tecnologia.

Author / translator Eleanor Rigby

Per tots és sabut que la tecnologia avança a passos desmesurats. Però és tan bonica com ens pensem? Són realment beneficis el que obtenim?
Amb aquest joc, aprofunditzarem i treurem conlcusions del que serà el nostre futur: la tecnologia.

Created 11 December 2019
Last edited 13 December 2019
Topics Education, Science, Technology

Story cards

Sóc la primera persona del món amb una antena implantada al cap. Tinc 35 anys i porto d'ençà que vaig néixer amb una malaltia que no m'ha permès veure els colors. El 2004, vaig decidir que em fessin la implantació. Aquesta antena em serveix per veure els colors i també per sentir-los, rebre imatges, vídeos, música o trucades telefòniques directament al meu cap: des d'aparells externs com ara mòbils o satèl·lits.

Neil Harbisson

Sóc una dona de 43 anys que des de que existeixo visc amb un problema que afecta el meu dia a dia. Vaig néixer amb una patologia anomenada “Hemimelia Fibular” que afecta principalment les cames i els peus fent que creixin cap a dins. M’he esforçat molt durant tots els meus anys de vida per aconseguir tot el que m’he proposat malgrat tenir aquesta minusvalidesa; tot i que també he tingut molta ajuda. Gràcies a la tecnologia d’avui en dia he, pogut dissenyar-me i fer-me a mida unes pròtesis amb les quals puc córrer i saltar lliurement.

Aimee Mullins

Em dic Ícar i sóc de la mitologia grega amb una història bastant interessant per explicar. El meu pare i jo ens vam veure en una situació bastant complicada per sortir d’un laberint així que el meu pare va crear unes ales per mi i per ell perquè poguéssim escapar-ne. Les nostres ales funcionaven per volar però el meu pare em va dir que les fes servir amb cura, però no li vaig fer cas. Per culpa d’això i que volés massa alt, la cera de les ales es va fondre, cosa que va resultar en la meva caiguda.

Ícar

Desgraciadament vaig néixer sense l’avantbraç dret. La meva infància va ser dura. Mai volia sortir i fer-me fotos, i quan ho feia, amagava el braç dret al darrere.
Però això va canviar quan vaig complir vint anys i vaig començar amb la carrera de publicitat. Una pròtesi va arribar a mi, encara que la tecnologia d’abans no és igual que la d’ara que ha millorat molt més. Un amic em va suggerir modificar-la per fer-la més vistosa, i allà vaig veure la llum. A partir d’aquell moment, vaig començar a fer-me moltes fotos, i la sorpresa i rebuda del públic va ser sorprenent.

Rebekah Marine

Sóc actriu, compositora i model britànica. A causa d'una negligència mèdica, quan vaig néixer vaig passar la major part de la meva infància als hospitals i aquest accident va donar lloc a un llarg problema amb la meva cama esquerra. El 2007 vaig tenir una amputació voluntària per sota el genoll per millorar-me la mobilitat i salvaguardar la meva salut futura de la cama. Això, però no m’ha afectat a ser model, ja que vaig quan tenia quinze anys i he sortit a les portades de Bizarre i Skin Two. I tampoc m’ha impedit treure el meu primer disc musical en solitari: "Only You".

Viktoria Modesta

Vaig néixer sense turmells i peroné en cap de les dues cames degut a una malformació degenerativa. Des de ben petit, més ben dit quan tenia onze mesos em van amputar les dues cames i em van col·locar unes pròtesis. Actualment, sóc un atleta sud-africà. Abans de fer-me atleta, vaig estar pensant algun esport que m’agrades, ja que l’espot era la meva passió; vaig provar de fer rugby, waterpolo, natació… i finalment em vaig decidir per l’atletisme. Vaig destacar les meves habilitats en l’atletisme, en les competicions en els Jocs Paralímpics d’estiu al 2004, amb 46,34 segons en 400 metres, i vaig obtenir medalla d'or en 200 metres i bronze als 100 metres. Per aquestes raons se’m coneix amb els sobrenoms de “Blade runner” o “The fastest thing on no legs”; és a dir, la cosa més ràpida sobre cap cama.

Oscar Pistorius

Em dic Johnny Matheny. El 2008 vaig perdre una gran part del meu braç esquerre a causa del càncer, el que em va provocar una retirada anticipada de la meva feina això tot i que encara estava en condicions per seguir treballant per diversos anys més. El juny del 2009 em vaig integrar a un programa com a subjecte de proves per a nous desenvolupaments de pròtesis biòniques, el programa que m’ha portat a tenir el primer braç robòtic capaç de respondre a impulsos cerebrals.

Johnny Matheny

Em dic Hugh Herr i sóc un escalador, enginyer i professor de biofísica nord-americà. Em vaig fer famós pels meus avenços en enginyeria biomecànica dissenyant pròtesis de tecnologia avançada. Vaig trobar la inspiració en la meva història de com vaig perdre les cames practicant escalada.
A més a més, vaig rebre el premi Princesa d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica en 2016.

Hugh Herr

Tinc tots els meus moviments, la meva temperatura corporal, la pressió sanguínia, l'oxigen i el meu pes digitalitzats. Em dic Chris Dancy i sóc un cyborg. Tot va començar l'any 2007. Em sentia infeliç, estava a punt de fer els 40 i tenia una carrera de creador de sistemes informàtics per empreses de software. En aquell moment em vaig preguntar: "és possible utilitzar aquestes habilitats per millorar la meva salut?". Des d'aquell moment vaig començar a utilitzar "wearables" (tecnologia portable), i tres anys més tard em vaig convertir en l'home més connectat del món. Al principi, a la gent del meu voltant els hi costava entendre el que "era", ja que em veien com si fos un robot. Però ara això no em preocupa, ja que avui en dia tothom està connectat smartphones, rellotges intel·ligents i tot tipus de wearables.

Chris Dancy

Hola em dic Daisy-May, tinc 7 anys i tinc les dues cames amputades. Això no m’ha limitat. Tinc una vida completament normal, faig el que qualsevol nena de la meva edat i ja he desfilat com a model infantil. Vaig néixer amb una deficiència congènita que es caracteritza per l’absència parcial o completa d’un peroné. En una cama només tenia un petit peroné i a l’altre completament.

Daisy-May

Sóc d’Andorra i vaig néixer sense part del braç dret. Encara que això no m’ha impedit jugar com un altre nen.
La meva passió i joc preferit sempre ha sigut el LEGO. És per això que, de petit, vaig construir un primer prototip amb LEGO d’un braç biònic. El que més va impressionar era que no tenia coneixement previ sobre les pròtesis.
Vaig anar desenvolupant models més avançats que cada vegada supleixen més i millor les meves necessitats.
Per molts sóc un exemple que, amb una mica d’imaginació i peces LEGO es pot superar discapacitats així.

David Aguilar

Em dic Jude Hill i als 5 anys vaig perdre les dues cames en un accident domèstic.
Em van ajudar per complir el meu somni de competir en la pista d’atletisme. La meva vida va canviar completament quan tenia 5 anys. L’accident va succeir quan jo estava al jardí de casa meva amb la talladora de gespa. Els meus pares em van portar a l’hospital immediatament preocupats per la gravetat de l’accident. Els metges van aconseguir salvar-me la vida, però ho vaig perdre tot per sota dels genolls.

Jude Hill

Estava posant maletes al maleter del cotxe quan, sobtadament, una conductora èbria va impactar-me. Després de 14 hores de quiròfan, van haver d’amputar-me la cama esquerra i substituir-la per una pròtesi.
Encara que això no va significar res per a mi. Tan aviat com em vaig recuperar, ja estava penjant fotos a les meves xarxes socials. Tot i això, haig de dir que l’acceptació de tothom em va commoure.

Paola Antonini

Per culpa d’un shock tòxic per part d’un tampó vaig perdre una cama. Sí, sona esbojarrat, però és cert. Per culpa d’un producte d’higiene íntima em vaig quedar sense la cama dreta.
Ho vaig passar malament; èpoques tristes i demandes a l’empresa que em va causar això.
Però un dia vaig veure la llum: vaig començar a fer-me fotos exhibint la pròtesi, cosa que va agradar a molts dissenyadors.
Actualment estic ficada en el món de la passarel·la, i sóc molt rebuda a totes les exhibicions on surto.

Lauren Wasser

Sóc d’origen afroamericà i a més a més sóc albí. Tinc una cama amputada però estic molt sol·licitat com a model en aquest moment. Ara protagonitzo la campanya “Find your magic” de AXE però també desfilo per Givenchy i McQueen.

Shaun Ross

INFO CARDSISSUE CARDS

HAL 9000

Imagina’t estar a una nau enmig de l’espai perquè la Terra ha esclatat. La teva nau compta amb un sistema d’intel·ligència artificial que fa el que li dius, però, de sobte, comença a desobeir-te. Quina por, no?
Aquest és part l’argument de la pel·lícula “2001, Odissea a l’Espai” d’Stanley Kubrick.La “polèmica” està en la rebel·lió del superordinador HAL 9000.
Pot passar això a la Terra? Podem patir una rebel·lió de les màquines?

Problemes tecnològics

Ningú es distreia amb els mòbils a la pel·lícula Caçafantasmes! Qui sap, potser no haurien tingut tant d'èxit si s'haguessin infiltrat en la tecnologia.
Amb això volem dir que cada vegada avancem més i així els nostres problemes. Encara que sigui l'argument d'una pel·lícula, les situacions i problemes que tenim diàriament estan envoltats per la tecnologia. Vol dir això que els nostres problemes són majoritàriament causats per la tecnologia?

L'any dels hackers

Aquest any va ser la ciberseguretat, il·lustrada per una sèrie de hackeigs contra organitzacions de notícies, grans empreses de tecnologia i botigues minoristes. Les motivacions darrere dels atacs van variar: algunes, com la recent violació a Target, van ser motivades financerament, mentre que unes altres van ser declaracions polítiques o actes d'espionatge. Perquè creus que van hackejar algunes empreses?

Substitució de la feina

És molt més còmode posar la Roomba a netejar que fer-ho tu mateix. Això ens demostra que cada vegada més, els robots ens substitueixen en les tasques del dia a dia.
Encara que, si ens posem a pensar, cada vegada són més els llocs de treball ocupats per andròmines. Pot significar això que en un futur pròxim estarem tots desocupats per culpa dels robots?

Bitcoins

Snapchat, una xarxa social, es va lliurar del mercat de missatges atrevits i va fer la comunicació “efímera”. Paral·lelament, la divisa virtual Bitcoin es va disparar en preu mentre que les persones esperaven veure si es desplegaria a la Terra. Creus que té a veure quan es va lliurar Snapchat amb Bitcoin?

Ganxo pels videojocs

Cada vegada són més els adolescents que passen una mitjana aberrant de temps jugant a casa sense sortir o relacionar-se. A la Xina, aquest és un dels problemes que més es pateix. Joves de poc més de divuit anys que es tanquen a apartaments diminuts sense sortir, passant tot el dia rodejat de videojocs.
Sembla ser que les addiccions varien amb el temps. Són els videojocs la droga més addictiva?

Jo, humà

La novel·la “Jo, Robot” escrita per Isaac Asimov parla d’una societat (que perfectament pot ser la nostra dintre de poc) on els robots són tan comuns com la laca als anys 80. Després de llegir-la (o mirar la pel·lícula) et poses a pensar el perquè de que no hi hagin robots a la nostra societat. Tot i que Asimov ja dóna raons suficients, seria possible una societat només formada per robots? Hi haurien inconvenients?

Impressores 3D

Sintonitza'ns el proper any i veu si els ordinadors muntades a la cara esdevenen un accessori socialment acceptat, les pistoles impreses en 3D es tornen una mica del que cal preocupar-nos. Quant creus que costa una impressora 3D?

Circuit a sobre de la pell

La medicina moderna és cada vegada millor, tant per la part dels recursos com per la part de les màquines. Avui en dia els metges són capaços de fer la seva feina, però cada vegada per fer algun tipus d’operació es fan servir més robots. T’imagines que en un futur t’operin uns robots? I si la teva vida depèn d’una màquina?

Xarxes socials

Aquest any moltes xarxes socials han crescut molt, i un exemple seria Facebook. És la xarxa social més utilitzada en el 2019 i ha crescut molt comparat amb l’any passat. Després estan lex xarxes socials que han baixat bastant en aquest any. Perquè creus que han baixat tant i no han crescut?

Podi robòtic

Segur que tots hem vist algú que porta una pròtesi perquè ha perdut una cama o braç. I també estem d’acord que cada vegada les pròtesis són millors.
Encara que tingui, principalment, un ús caritatiu, hi ha qui té idees diferents. Prenem el cas d’un atleta que vol augmentar el seu màxim de velocitat assolida, i la seva solució és implantar-se cames biòniques que li facin arribar als 130 m/s sense esforç. Serien, llavors, unes olimpíades justes?

Un desig de resseteig

Corria l’any 1999. El dia? 31 de desembre. El problema? La gent estava preocupada perquè, segons es creia, el canvi de dècada cap al 20 faria que les màquines es tornessin boges i es rebel·lessin (perquè farien com a una actualització; des de la 1.9 a la 2.0).
Imagineu quines cares deurien far al veure que no passava res!
Fora d’això el temps pot influenciar a les màquines. Pot succeir això dintre d’uns anys?

Internet va supera la televisió

L’estudi sobre el consum digital va enquestar 50,000 usuaris amb edats entre els 16 i els 60 anys procedents de 46 països, el qual va aconseguir un rècord en la quantitat de temps dedicat a el consum de mitjans, de manera que el 2019 serà recordat com l’any què internet va superar a TV per primera vegada en la història. Com és que aquest any va superar internet a TV i no un altre any?

L'algoritme que ens uneix

Són moltes les persones que fan ús d’apps per trobar una parella sentimental. Aquestes apps funcion amb les teves dades i preferències, perquè així l’algoritme sàpiga què recomanar-te.
Mentre són molts els casos de gent que ha trobat el seu amor veritable gràcies a Tinder, hi ha una multitud que accepta la recomanació sense qüestionar l’algoritme. Series capaç de confiar les teves preferències amoroses a una app i obeir-la?

Hol·logrames hiperrealistes

Les fotografies són cada vegada millors. I què seria millor? Una fotografia amb la que interactuar, o hol·lograma. Una imatge plana però que es projecta a les mides del que surt i amb la que es pot interactuar. Què bonica és la tecnologia, oi?
També té les seves contres: a part de robots, el lloc de treball del teu amic podria ser reemplaçat per un hol·lograma seu que ell envia des de casa. Perdrem el contacte cara a cara?

Rider, mode nocturn

No dic mentides quan dic que, a l’hora de conduir, el que tenim més present és la seguretat. I sembla ser que la solució són cotxes autònoms. Personalment, es faria estrany anar en un cotxe sense ningú de conductor. Però el problema no és aquest.
Al ser una màquina, qui garanteix que prendrà la millor decisió en un dilema moral. Són millors els cotxes que es condueixen sols?

El teu lloc de treball està evolucionant

Hem de suplir les necessitats que se’ns van presentant i que cada vegada són més complexes. Una d’elles és la teva ocupació.
Si, es segueixen produint productes d’abans com la “mostassa a l'ancienne”, ara es fan a una cadena de producció als sectors industrials. Davant d’aquesta dèficit de treballador a “l’antiga”, ha aparegut un fenomen conegut com “migració laboral”. Està el sector modern traient feina a qui no s’hagi adaptat a la nova era?

Es poden hackejar les teves joguines sexuals

La indústria sexual ha crescut en els últims anys impulsada per la tecnologia i per una societat que cada vegada està més connectada però a el mateix temps allunyada, el que ajuda als desenvolupadors de joguines sexuals a generar nous productes, però això també obre la porta a que ciberdelinqüents manipulin aquest tipus de sex toys.
Seria una violació dels teus drets d’intimitat i tecnològics?

Alexa (Amazon)

Fa relativament poc, Amazon va treure una assistenta virtual anomenada “Alexa”. Tot i ser molt útil per feines i altres tasques, també té un costat fosc. Si no es desactiva l’opció de micròfon, Alexa graba i enregistra tot el que passa al seu voltant 24/7.
Això era completament desconegut fins que es va descobrir que Alexa havia grabat un assassinat.

Neurona Artificial

Uns especialistes han trobat la manera de dissenyar la primera neurona artificial, ha estat dissenyada per reparar conexions malmeses. Aquest equip ha creat els primers xips biònics que podrien reparar circuits neurològics en el futur.

WIFI

La base de, sense anar més lluny, totes les màquines d’avui dia. La WIFI és una connexió inalàmbrica (que vol dir “sense cable”), fent possible la interconexió entre dispositius que disposen d’aquesta opció, com podrien ser: ordinadors, mòbils, televisors intel·ligents, consoles de videojocs, equips de música…
També és necessari un Router, que seria el port distribuidor de WIFI.
Podem dir que el Router i la WIFI són millors amics.

Encaminador (Router)

Per tal de poder fer ús de la WIFI, és necessari disposar d’un encaminador (més conegut com “router”).
El router s’encarrega d’enviar els paquets de dades (paquets virtuals, no físics) entre xarxes de dispositiu.
Podem dir que el Router i la WIFI són millors amics.

Sensor sísmic

S’han inventat moltes coses, però alguna vegada havieu sentit a parlar sobre un xip que detecta terratrèmols? Moon Ribas, la noia que té implantada en el braç aquest sensor li permet percebre terratrèmols a temps real a qualsevol lloc del planeta mitjançant vibracions. Aquesta obra està basada en el moviment humà desenvolupat per l’addicó de nous senttis i l’exploració del moviment de la terra.

Cyborgs

Són els cyborgs els humans del futur?
Avui en dia cada vegada les màquines “s’apoderen” de nosaltres, és a dir, cada dia hi han més dispositius electrònics, més gent que fa servir les màquines per coses que ells mateixos poden fer i això fa que tothom confiï de les màquines per tot. Imagina’t que d’aquí un temps, totes les persones tenim un xip implantat al cap?

Implantació d'antenes

Fa gairebé ja quinze anys un home va inventar una antena, co-creada per ell mateix, que li permet percebre colors visibles i invisibles com els infrarojos i els ultraviolats. Aquesta antena serveix per veure els colors i també per sentir-los, rebre imatges, vídeos, música o trucades telefòniques directament al seu cap: des d'aparells externs com ara mòbils o satèl·lits.

Cames Intel·ligents

Hugh Herr te unes cames amputades de ciència ficció. Aquesta pròtesi es molt moderna perquè ha fet servir moltes coses i s’ha gastat molts diners en fer la cama com ell vol.

Òrgans intel·ligents

La gran dificultat està en la necessitat de trobar materials biocompatibles que puguin introduir-se al cos humà sense causar problemes i que a més siguin estables al llarg de el temps. La solució més recent és crear una mena de “biotinta” que, al costat dels microcanals formats en la microestructura, genera l'entorn ideal perquè les cèl·lules del voltant creixin i sobrevisquin.

Detector d'empremta

Cada dia improvem les tasques diàries per a fer-les més senzilles. Un exemple seria el detector d’empremta dactilar.
Tots sabem que hi han aparells així, però hi ha qui ha anat més lluny. Des de detectors dels gimnasos fins a la teva porta de casa que, en comptes de amb clau, es pot obrir amb la teva empremta!

Roomba

El robot de neteja Roomba ha revolucionat moltes llars en molt poc temps. Un màquina amb forma circular que, d’una manera molt silenciosa, arriba a llocs on tu no amb l’escombra per aspirar la brutícia i deixar-ho tot com una patena.
Però qui sap. Potser ens estem tornant massa tous. Acabarem com a la pel·lícula Wall-E?

Patologia

És la part de la medicina encarregada de l'estudi de les malalties en el seu més ampli sentit, és a dir, com a processos o estats anormals de causes conegudes o desconegudes. És una ciència que consisteix en l'examen físic i de les proves complementàries, per a diagnosticar una malaltia

Smartwatch

Els Smartwatch actuals ja són capaços d’accedir a Internet, realitzar i rebre trucades telefòniques, enviar i rebre correus electrònics i SMS, rebre notificacions del telèfon intel·ligent i fins i tot consultar les xarxes socials.

Pulsòmetre

És un dispositiu que permet a un usuari mesurar la freqüència cardíaca en temps real. El Pulsòmetre té dos elements: una corretja transmissora per al pit i un receptor que pot ser un rellotge. Els models més avançats, mesuren, a més a més, la variabilitat del ritme cardíac per avaluar la capacitat física de l'esportista.

Google Maps

Ofereix imatges de mapes desplaçables, així com fotografies per satèl·lit del món i fins i tot la ruta entre diferents ubicacions o imatges a peu de carrer. Hi han 18 idiomes disponibles. Té un calculador de rutes a peu, a amb cotxe, bicicleta i transport públic.

VR Glasses

Les ulleres de realitat virtual, és un dispositiu de visualització que permet veure moltes imatges que crea l’ordinador sobre una pantalla al costat dels ulls. A la causa de la seva proximitat que té amb els ulls, el casc aconsegueix que les imatges que es reprodueixen en les ulleres siguin molt més grans comparades amb les imatges d’una pantalla normal.

Cadira elèctrica

La cadira elèctrica és una màquina que es fa servir per l’aplicació de la pena de mort. Aquesta cadira és va utilitzar principalment als Estats Units desde el 6 d’agost del 1890, quan es va realitzar la primera execució amb aquest mètode.

Raspall elèctric

És un raspall dental que fa moviments automàtics ràpids de les truges del raspall ja sigui per l’oscil·lació cap enrere i endavant, o per la rotació. Els moviments d’aquest raspall a velocitats sòniques o inferiors es fan amb el motor que té a dins. Un raspall elèctric modern en general s’alimenta amb una bateria recarregable. Es carrega quan el coloques en la base.

Bluetooth

La tecnologia Bluetooth té un ús un tant similar a la de la WIFI. La diferència és que Bluetooth s’usa per a traspassar informació d’un dispositiu a un altre. Però tot aquest procés seria fútil sense tenir connexió WIFI.
Principalment se li ha donat usos per a dispositius de butxaca, però amb els nous avenços s’han fet fins i tot cotxes que disposen d’aquesta tecnologia!

Sensor de moviment

Fora del que pensem, els sensors de moviment ens envolten molt durant el dia a dia. Al mòbil, al cotxe, a les autopistes… fins i tot les portes de moltes botigues; i no neguem que és més còmode que fer força.

FIV (Fertilització In Vitro)

És una tècnica per la qual la fecundació dels ovòcits pels espermatozoides es realitza fora del cos de la mare. La FIV és el principal tractament per l’esterilitat quan altres mètodes de reproducció assistida no han tingut èxit.

Transcripció

Tot i el desenvolupament humà, encara existeixen problemes de comunicació, i un d’ells és l’analfabetisme. Imagineu saber parlar però no escriure. Què faries? Doncs per a això serveix la transcripció.
Un micròfon enregistra el que dius, i ho escriu directament. N’hi han que, fins i tot, et tradueix el que dius! Molt útil per quan es viatja, no creus?

Targetes de crèdit (lectors magnètics)

És molest i incòmode haver de treure bitllets i monedes i anar contant, a que sí? Per això existeixen els lectors magnètics.
Si us hi fixeu bé, veureu que al darrera de les targetes de crèdit hi ha una línia negra i gruixuda. Doncs d’això estem parlant. Gràcies a les encriptacions, aquesta línia passa per un lector que recopila les teves dades monetàries, agafa l’import i ja està!
Tot això succeeix gràcies a la inducció magnètica.

Cotxe Autònom

El cotxe autònom és un vehicle capaç d’imitar les capacitats humanes de maneig i control. Com a cotxe autònom, és capaç de percebre el medi que l’envolta i navegar en conseqüència. El conductor podrà triar la destinació però no se li requereix per activar cap operació mecànica del vehicle.

Register to download vote results of this PlayDecide game.Register