Discover PlayDecide. Download games, prepare, play. GET STARTED

Una arca cap al 2050

Choose your language

PlayDecide games may be available in multiple languages

Play the game

Download, prepare, discuss & collect results.

SIGN INRegister

L'Organització de les Nacions Unides aproxima que la població de la Terra haurà incrementat en dos mil milions el número d'habitants l'any 2050; els recursos del nostre planeta no son ilimitats y, a més a més, l'home ha canviat el planeta profundament, portant alguns processos ambientals a nivells crítics. Serem capaços de garantir que tothom tingui allò essencial per viure?

Author / translator Batxillerat Sant Gabriel Viladecans

Sembla que estem molt lluny de 2050, pero no es necessari ser un geni per calcular que els estudiants que atenen escoles secundàries aniran de camí als cinquanta per aquesta època: aquest serà el món on els adolescents d'avui en dia viuran les seves vides adultes.

L'Organització de les Nacions Unides aproxima que la població de la Terra haurà incrementat per 2 mil milions el número d'habitants l'any 2050; els recursos del nostre planeta no son ilimitats y, a més a més, l'home ha cambiat el planeta profundament, portant alguns processos ambientals a nivells crítics. Serem capaços de garantir que tothom tingui allò essencial per viure? Sembla que estem molt lluny de 2050, pero no es necessari ser un geni per calcular que els estudiants que atenen escoles secundàries aniran de camí als cinquanta per aquesta època: aquest serà el món on els adolescents d'avui en dia viuran les seves vides adultes. Ningú pot assegurar-nos que hi ha una relació causa-efecte entre el que fem avui i el que vindrà al futur, però, de fet, existeixen evidències irrefutables, que no poden ser ignorades, que evidencien algunes tendències actuals que s'han de revertir ràpidament abans de que patim algunes greus conseqüències incontrolables. Qui s'ha de preocupar per revertir aquestes tendències? Es el deure de cadascú tornar-se conscient de les qüestions urgents relacionades amb el nostre planeta i conseqüentment escollir canviar els hàbits, adoptant comportaments més ecològics en una perspectiva de llarg termini o es el deure dels governs forçar a la gent a cambiar els seus hàbits, anant tan lluny com per utilitzar mètodes amenaçadors si és necessari? I, si és així, fins a quint punt haurien de tenir permès anar?

Created 29 January 2023
Last edited 17 February 2023
Topics Environment, Politics, Sustainability
Original English

Policy positions

Policy position 1

La condició del nostre planeta només es veu lleugerament afectada per les accions de l’home i els canvis sempre han ocurrit desde el principi dels temps, com a part de procés natural. Aquests governs deurien deixar els seus ciutadans la màxima llibertat per comportar-se com les plazca, mentre que alhora s'inverteix en mesures d'ajust per fer front a aquests canvis inevitables.

Policy position 2

Els governs tenen l’obligació d’informar i despertar l'opinió pública sobre els problemes medioamvientals així com del desenvolupament sostenible. De fet, les persones ben informades son més propensas a escollir soles com comportar-se no solament pel seu propi bé sinó que pel planeta.

Policy position 3

Els governs haurien de fomentar conductes virtuoses, promovent mitjans de transport ecològics, fonts d’energia alternatives, noves formes de subministrament de menjar, noves maneres d’utilitzar aigua potable i noves tècniques de construcció. La gent que tria un estil de vida ecològic han de rebre incentius com a suport perquè tinguin un impacte individual positiu en el medi ambient.

Policy position 4

Considerant les condicions crítiques del nostre planeta d'avui dia, els governs haurien de prendre accions decisives en molts sectors de la vida dels seus ciutadans, estigmatitzant antics hàbits- ara ja intolerables- actuant en la política de preus, en publicitat, en els tipus de béns produïts, materials usats, i sobre l’eliminació dels residus.

Story cards

Thumbnail

Sóc un professor danès d’Administració d’estadístiques i empresa. Estic formant part d’un debat sobre calentament global perquè penso que és temps per desmentir algunes posicions perilloses i totalement injustificades. De fet, si és veritat que el calentament global ha estat causat les persones, tard o d'hora, serà inevitable que afecti els éssers humans i el medi ambient, és igualment veritat que les declaracions i posicions oficials al respecte sovint sonen catastròfiques i exagerades i tendeixen a prendre com a possibles solucions mesures extremadament dures que, en realitat, acaben perjudicant les economies dels països alhora que resulten totalment ineficaces. Penso que hi ha molts altres problemes importants per els que hem de lluitar: fam, pobresa, malalties... Concentrant els nostres esforços en aquests problemes, podrem ajudar molta més gent, gastant menys diners i amb una taxa d'èxit més alta.

L'ecologista escèptic
Thumbnail

Sóc un entomòleg suís i he treballat molts anys a l'Àfrica, especialment dedicant-me a lluitar contra les cotxinilles que infesten i destrueixen els cultius de mandioca. Les arrels de mandioca, de fet, són riques en midó i formen part de la dieta bàsica de milions d'africans. Durant els anys 70 i 80 aquest insecte ha estat el causant d'una reducció dràstica del rendiment dels cultius, fins al 80%, a tot el continent. Després de dur a terme una investigació exhaustiva durant 10 anys, vam establir amb èxit el control biològic de la plaga, sense utilitzar productes químics, però utilitzant el seu depredador natural per destruir-los, una vespa. D'aquesta manera hem pogut evitar una fam severa i generalitzada, però, més que això, hem demostrat al món que l'agricultura ecològica és factible, i que l'any 2050 serà possible produir en harmonia amb el medi ambient prou aliments per nodrir tot el planeta. Estic ben segur que ho podem aconseguir. La pregunta és: realment volem?

Lluita contra les cotxinilles
Thumbnail

Sóc una jubilada de 78 anys i visc sola en una casa localitzada en l’antic ajuntament d’una ciutat al nord d’Itàlia. Fa un parell d’anys, l’administració municipal va decidir fer que l’eliminació de residus sigui dels propis civils, adoptant així un sistema de separació de residus el qual, francament, trobo poc pràctic; no és fàcil per mi diferenciar un material de l’altre; sovint oblido de treure els contenidors fora els dies correctes i a l’hora acordada, doncs comencen a fer mala olor i el meu pis acaba inundat de pudor!! A més a més, amb el meu mal d’esquena, es fa molt difícil baixar les escales portant els pesats contenidors, plens fins adalt, especialment durant l’hivern. Se suposa que això és una societat civilitzada? Quan era petita, produíem menys residus i reutilitzàvem les coses una i un altre vegada. Estem segurs de que questa “separació de residus” es l’opció correcta?

Reduïm els nostres residus
Thumbnail

Soy ingeniero y trabajo para una empresa canadiense especializada en perforación y extracción de minerales del fondo del océano. Acabamos de firmar un importante acuerdo con el Gobierno de Papúa Nueva Guinea para extraer metales, principalmente oro y cobre, a 1.500 metros de profundidad en el fondo del océano. De hecho, como las reservas de mineral se están agotando, nos vemos obligados a buscar nuevos suministros en formas y lugares que nunca habrían parecido una opción viable hace tan sólo unos años. A pesar de que este proyecto garantizará al país enormes beneficios económicos, la opinión pública, influida por los movimientos ecologistas, se opone totalmente a él, alegando que podría tener consecuencias destructivas. Considero estas completamente irracionales. Mi empresa ha llevado a cabo investigaciones en sobre el terreno: el impacto medioambiental será muy bajo. Entonces, ¿por qué esta fuerte aversión hacia la tecnología?

Tecnologia prohibida
Thumbnail

Soc una mestressa de casa i mare de tres, ara adolescents, nens. Quan ells eren petits, solia ser molt cuidadosa amb el que els cuinava, utilitzant només aliments orgànics, ja que estava convençuda de que seria la millor alimentació pel seu creixement. Teòricament, crec que l’agricultura sostenible és, a la llarga, la millor elecció pel futur del nostre planeta, però desde un punt de vista pràctic, vaig deixar de comprar productes ecològics perquè eren exageradament cars i difícils d’aconseguir. He de dir que estic empenedida per això, però crec que molta més gent ha pres la mateixa decisió que jo. Bé, òbviament, les coses canviarien si al preu d’un producte barat se li afegissin costos addicionals per la contaminació de l’aigua, la pèrdua de biodiversitat, i tots els problemes socials i sanitaris relacionats.

Orgànica és millor, però . . .
Thumbnail

Treballo al Departament de Serveis Públics de San Diego. Estic completant un projecte d'investigació sobre una nova metodologia per recuperar, tractar i depurar les aigües grises i negres i fer-les aptes per al consum. Tan fins ara, tenim uns resultats excel·lents: l'aigua que hem obtingut és de fet més neta que l'aigua potable existent i també és més barata que la que es produeix, per exemple, en una dessalinitzadora. Per a San Diego això podría representar un procés revolucionari. Tanmateix, l'opinió pública s'hi oposa amargament per un sentiment de repulsió i desconfiança cap a l'efectivitat d'aquesta metodologia de purificació. Potser, què passa amb l'empitjorament de la sequera i el desenvolupament dels assentaments costaners, qui sap? La gent pot acabar canviant d'opinió sobre el tema! Em pregunto si les nostres necessitats futures ens podran obligar a canviar els nostres hàbits i creences actuals.

Canvi d'hàbits necessari
Thumbnail

Sóc agrònom i treballo a l'Institut Internacional de Recerca sobre l'Arròs. El nostre Institut produeix cada any dotzenes de noves varietats d'arròs, obtingudes gràcies a les noves tècniques d'enginyeria genètica que milloren les característiques varietals mitjançant encreuaments entre plantes de la mateixa espècie. Tenim varietats resistents a la sequera; d'altres que suporten un entorn salí i d'altres que poden sobreviure completament sota l'aigua fins a uns 15 dies. En nom de quina posició antiquada i anticientifica s'espera que renunciem a una gran riquesa de varietats? Una cosa és parlar de la ingerència de les multinacionals a la producció mundial d'aliments; una altra de molt diferent és plantejar-se utilitzar les eines que proporciona l'enginyeria genètica per millorar els cultius i contribuir així a resoldre els problemes reals de la gent.

Tècniques genètiques i producció agrícola
Thumbnail

Tinc 15 anys i vaig a una escola de secundària especialitzada en estudis cienctìfics a la meva ciutat natal. Els meus pares, com a defensors del medi ambient, sempre han estats compromesos amb associacions per la preservació del medi ambient natural i a favor dels aliments orgànics.
M'han criat sota aquests principis però, sincerament, sense fer-me mai massa preguntes: simplement pensava que era el correcte. Però, recentment, he començat a tenir els meus dubtes. La majoria de les famílies dels meus amics no es preocupen en absolut per les qüestions mediambientals i es comporten d'una manera que els meus pares estigmatitzen. Tots utilitzen els seus patinetes per a desplaçar-se, mentre que els meus pares es neguen a comprar-me'n un perquè diuen que és un contaminador i que serà millor que estigui content de muntar en bicicleta. Em pregunto: què podem fer els tres contra la resta del món? I per què hauria de ser l'únic que fes aquest sacrifici?

Per què només jo?
Thumbnail

Sóc arquitecte i, fa uns 10 anys, vaig planificar i construir una casa prefabricada assequible i de baix impacte ambiental. El vaig anomenar “Casa Loblolly” del nom dels arbres que s'han utilitzat per construir-ne almenys una part i que són propis de la zona on s'ha situat. S'ha convertit en un símbol d'una nova actitud davant la construcció, que implica tenir present l'impacte ambiental. Crec que la manera més rendible de construir una casa és construir-la en una planta i, posteriorment, muntar-la in situ. Això redueix enormement la
quantitat d'energia necessària per construir-la ("inversió energètica"). Tradicionalment la indústria de la construcció s'ha convertit en una "paraula bruta" i hauria de ser prohibida. Hem demostrat que construir d'una altra manera és possible. Aleshores, ara, quan els governs prendran mesures i controlaran per reglament el sector de la construcció?

Construir d'una altra manera
Thumbnail

Estic treballant de peixateria a la peixateria d'un supermercat que és part d'una empresa minorista a gran escala. M'agrada molt la meva feina perquè d'alguna manera em manté estretament relacionat amb la meva gran passió: el mar. No obstant això, amb el meu gran disgust, cada dia he de presenciar, amb un sentiment d'impotència, les eleccions que fan els nostres responsables de compres: no es tenen en compte totes les qüestions relacionades amb la pesca i les polítiques de recursos íctics. Els gustos del consumidor imperen, i la majoria de clients demanen sempre el mateix tipus de peix: el 90% d'ells el volen "fàcil i ràpid de cuinar i sense ossos". Estic somiant amb obrir la meva pròpia peixateria per poder donar suport als pescadors que practiquin una pesca sostenible. Però quant de temps podria sobreviure al mercat? Què es pot fer per informar els consumidors i conscienciar-los del que hi ha darrere del seu "peix sense os"?

Pesca sostenible
Thumbnail

Sóc un regidor de Mobilitat Social i medi ambient en l’esplanada de la ciutat de Po al nord d’Itàlia. Les dades dels últims anys del resum de les estadístiques de la “Qualitat de l’Aire” relacionats amb les partícules (PM2.5) són, com sovint, alarmants pel meu poble: aquesta valoració ha excedit el nivell de seguretat acceptable de de 50 μg/m3 durant 61 dies, posant en risc la salut dels nostres ciutadans. Fins i tot als anys que transcurreixen les valoracions no son del tot bones. En poc temps em veig forçat a adoptar mesures per reduir el nombre de vehicles que circulen; almenys, operant l'esquema de matrícules alternes. L’Associazione Commercianti (Associació de comerciants) està preparada en peu de guerra i disposada a fer la guerra contra les noves mesures, titllant-les d'inútils i perjudicials per als minoristes de la ciutat. Fins i tot poden tenir raó des del seu punt de vista, però quines mesures alternatives he de prendre? L'aire no és propietat exclusiva dels comerciants: és de tots.

Partícules fines a la vall de la ciutat de Po
Thumbnail

Sóc un investigadora de la Facultat d’Agricultura de la Universitat de Bologna i he participat en el projecte “Mercat d’última hora.El projecte començat en 1998 com a activitat de recerca, i es va convertir en un sistema professional real per la reutilització dels béns no per part del comerç minorista a gran escala.Gràcies a la nostra organització, els productes alimentaris ( i no només aquells) que han de ser destruïts s’estan reservant per a organitzacions benèfiques, amb beneficis ambientals, socials i econòmics evidents.Al món es malgasta un terç dels aliments, mentre que 800 milions de persones moren de fam.A Itàlia cada any es malgasten aliments per valor de 15 bilió d'euros i es diu que cada italià llença a les escombraries una mitjana de 42 kg d’aliments a l’any.Per tant, abans d’afirmar que hauríem d’anar augmentant la producció, perquè a la terra, em pregunto, no aprenem a malgastar menys?

Mercat d'última hora

INFO CARDSISSUE CARDS

Aigua potable per tirar de la cadena

ls països rics s’està malgastant l’aigua potable, utilitzant-la inclús on no és necessari. Una prova evident és el seu ús en la cisterna: cada vegada que es tira de la cadena, cauen entre 10 i 12 litres d’aigua. S’han trobat molts sistemes per reduir el consum de l’aigua (doble pulsador, connexió amb el desguàs del lavabo) pero no sembla que hagin trobat gaire consens. I si fossin obligatoris?

Importacions d’aliments procedents dels països pobres

L’elecció de comprar productes alimentaris de temporada, que s’han produït localment, ajuda sens dubte a reduir les emissions de diòxid de carboni, ja que en aquest cas, s’eviten les emissions relacionades amb la manipulació dels productes. D'altra banda, no obstant això, aquesta elecció afecta, sens dubte, a alguns dels països més pobres del món, que en els seus productes exporten els principals mitjans de subsistència.

El comerç de menjar just

Les organitzacions que tracten amb el comerç just de menjar ajuda a productors de països pobres en el món, habilitant-los per comerciar els productes a un preu just. A la mateixa vegada ells garanteixen solucions innovadores, que son respectuoses als drets de les persones i a la dignitat ademés de ser amigable amb el medi ambient. El comerç just de productes són usualment més cars que alguns similars. Penses que això està bé?

Biocombustible

Els combustibles nets són més ecosostenibles que el petroli i els seus subproductes, però tenen un cost extra, ocult pel que fa al medi ambient. El procés de producció, de fet, treu l’aigua i la terra dels camps de conreu d'aliments. Quins són els criteris que s’han d’utilitzar per aclarir les nostres prioritats? Com s’han de regular les prioritats?

Truites mexicanes

Entre 2005 i 2011 el preu de les truites de blat de moro, part de la dieta bàsica de milions de Mexicans, ha incrementat aproximadament un 70%, posant en marxa una violenta protesta de la població indigent que va obligar al Govern a fixar preus. Segons els experts econòmics, més del 30% de l'increment ha estat causat per l'augment de producció d’etanol a partir de blat de moro als Estats Units.

Augment del nivell del mar

Els nivells del mar arreu del món han crescut i la tendència està relacionada amb l’escalfament global. Els estudis científics indiquen que en els últims 100 anys, el nivell del mar s’ha incrementat en 17 cm aproximadament, fet constatat pels habitants de les zones costaneres. Alguns expliquen en l’any 2100, el nivell del mar augmentarà en 18 cm, en canvi, d’altres només prediuen una pujada d’un cm.

Menys emissions, cotxes més eficients

Per tal de reduir l’impacte a l’atmosfera, hauriem d’utilitzar cotxes més eficients, és a dir, cotxes més nous. Per tant, pel que fa als mitjants de transport, això sembla penalitzar les classes mitjanes i treballadores, incapaçes econòmicament de pagar cotxes nous. Una de les solucions seria compartir el cotxe.

Aigua embotellada o aigua de l'aixeta?

És un tema força complex d'abordar. Algunes poblacions no tenen
elecció: el subministrament d'aigua no està net o és escàs. Als països desenvolupats, per contra, l'aigua de l'aixeta és tan saludable i bona com l'aigua embassada. La majoria de la gent, però, encara sospita de la qualitat. Què cal fer perquè canviïn d'opinió?

Creixement econòmic i consum d’energia

Les dades sobre el consum d'energia britànic indiquen que la relació entre el creixement econòmic i l’ús de combustibles fòssils (amb la consegüent emissions de gasos d'efecte hivernacle) s'ha trencat. Des de 1985 fins a l'actualitat, l'economia del Regne Unit s'ha duplicat, mentre que el consum d'energia s'ha mantingut sense canvis. Això porta a la següent pregunta: És factible estalviar energia sense posar en perill el creixement i el benestar?

Canvi climàtic: les previsions són fiables?

Els models climàtics semblen tenir una pèrdua de fiabilitat des de que, aparentment, no han estat capaços de predir un augment menor a l’esperat de l’escalfament global -una mena de pausa- que ha estat registrada en els últims 10-15 anys i és, probablement, una causa de l’absorció de calor dels oceans. La importància d’aquest fenomen és no haver-la considerat adequadament. Però, aquest fet ens dóna dret a desacreditar les previsions climàtiques?

Carn vermella i impacte ambiental

La carn vermella té molt més impacte ambiental que altres tipus de carns o productes com ous i llet, amb la mateixa quantitat de calories. Això és el que sorgeix d’un estudi recent que ha destacat quatre factors com indicant d’un cost ambiental: consum de sòl, consum d’aigua, emissions de gas hivernacle i utilització de nitrats en fertilitzants. Com es pot actuar canviant la nostra dieta?

Arròs que sobreviu sota l’aigua

Com es sabut, l’escalfament global augmenta el nivell del mar, el que pot causar inundacions a les regions costaneres. En els últims anys, les inundacions han destrossat uns 20 milions d'hectàrees d’arrossars. Gràcies a les tècniques d’enginyeria genètica, s’ha creat una varietat d’arròs que pot sobreviure sota l’aigua per 14 dies. Creus que seria correcte utilitzar aquesta nova varietat o hauríem de continuar utilitzant les tradicicionals?

11.000 milions de persones...! Llavors que?

Fa un temps, els experts havien calculat que la població mundial arribaria als 9.000 milions l'any 2050, i després creixeria constantment o fins i tot començaria una lleugera disminució. L'últim informe, però, basat en anàlisis estadístiques avançades, indica que la població podria arribar als 11.000 milions el 2100, òbviament amb implicacions dramàtiques.

La fruita orgànica i les verdures son millor per la teva salut

Un estudi recentment publicat en el “British Journal of Nutrition” (Revista Britànica de Nutrició) (Juliol 2014) ha assenyalat que la fruita orgànica, les verdures i els cereals no només tenen un baix contingut en pesticides (com qualsevol podria naturalment suposar), però també contenen un alt nivell d’antioxidants, els quals han estat, amb freqüència, associats amb un baix risc de patir càncer, així com també de patir altres malalties.

Estratègies per Europa

Actualment Europa importa més de la meitat de l’energia que necessita, això afecta greument al sistema de comptes dels membres dels països de l’Unió Europea. Per reduir dràsticament la deuda energètica, hauríem de consumir menys electricitat. Però seria possible reduir de manera efectiva el consum, energètic i a la mateixa vegada mantenir el mateix estil de vida sense tenir que renunciar als comforts de la vida moderna?

Fotografies per despertar l’opinió pública

Alguns fotògrafs naturalistes han dedicat el seu art al propòsit de concienciar a la màxima gent possible sobre els problemes ambientals, conscients com són de la necessitat de fer la conservació dels entorns naturals una cosa atractiva no només des d’un punt de vista econòmic, sinó també com a part d’una herència cultural. Podria ser que ens estiguin mostrant el camí correcte a prendre?

Quin tipus de desenvolupament?

Molts governs de països que encara tenen àrees naturals grans, verges i lliures de contaminació, es troben ara en una cruïlla important: d'una banda, reben fortes pressions pel creixement econòmic; de l'altra, poden haver adquirit una nova consciència del valor real del seu territori. Com els podríem ajudar a prendre aquesta delicada elecció pel que fa al desenvolupament del seu país?

Un planeta famolenc

Els darrers vint anys han vist una desacceleració del ritme de creixement de
produccions agrícoles, especialment arròs, blat de moro i blat. En algunes zones el creixement fins i tot s'ha aturat. El col·lapse dels sistemes de producció d'aliments podria suposar una gran amenaça per al futur del nostre món.

CO2 de les nostres cases

Cada cop que utilitzem energia a casa, per escalfar o refredar les nostres habitacions, per escalfar l’aigua, per encendre els llums i alimentar els electrodomèstics i equipaments, alliberen gasos d’efecte hivernacle i, en particular, diòxid de carbó. Molta gent sembla que això no l’importa i fan servir tota l’energia lliurament i sense tenir en compte l’estalviament d’energia. Això és dolent no només per les seves facturas d’electricitat

Petjada de Carboni

La petjada de Carboni mesura el conjunt total d'emissions de gasos d'efecte hivernacle causat per una persona o per un Estat i l’impacte que té en el clima del nostre planeta. És un índex que permet calcular la relació entre les nostres activitats diàries i la producció de diòxid de carboni. El seu ús podria ajudar les persones a tenir una consciència més profunda de les conseqüències dels seus comportaments?

Pol·lució a la vall de Po

L'Agència Europea de Medi Ambient (AEMA) estima que a la Plana Padana solament les morts amb relació a la contaminació d'aire s'aproximen a 7000 a l'any. De fet, 17 de les 30 ciutats més contaminades a Europa es diu que es troben a Itàlia. L’aerosol atmosfèric i l’ozó son els contaminants que semblen causar més problemas de salut.

Població mundial i subministrament d’aigua

Alguns investigadors han captat la nostra atenció amb el fet de que la població mundial està augmentant més ràpid del que ho fa el subministrament de l'aigua al nostra planeta. Llavor, per tal de evitar la falta d’aigua potable en el futur, serà de màxima importància no només crear innovacions tecnològiques per augmentar la subministració d’aigua al planeta, sinó que també regular el consum d’aigua potable a escala mundial.

Pol·linitzadors en perill

Hem estat testimonis d'una lenta i progressiva desaparició de
insectes pol·linitzadors, com les abelles. Hi han jugat molts factors: el canvis climàtics, patògens, augment de la urbanització i destrucció d’hàbitats naturals. Recentment, un important estudi ha demostrat com aquest fet portarà a una greu crisi, no només a la producció d’agricultura europea. La pèrdua de biodiversitat està tenint un impacte tant a escala local com global.

Els cotxes elèctrics són ecològics?

La difusió dels cotxes elèctrics pot dependre d'una contradicció d’un element bàsic: per produir-ne un requereix més energia que la necessària per fer un cotxe de combustió. Això significa més contaminació durant la producció i un preu més elevat al final. No obstant això, un estudi internacional destaca els efectes beneficiosos sobre el clima que sense dubte tindrien els vehicles elèctrics, especialment als carrers congestionats de les ciutats.

Tanca l'aixeta!

Un video de la web enseña que qui manté l’aigua oberta mentre es renta les dents, està malgastant més de 10 litres d’aigua potable, que es molt més del que molta gent es pot permetre en un mes sencer. Que podem fer per convidar a la gent a tancar l’aixeta?

Les vendes de bioplaguicides estan augmentant ràpidament

Les vendes de biopesticides (tant bioquímics, antimicrobis com invertebrats) han augmentat sostenidament: tant als mercats domèstics com globals, des de 2007 a 2014 les vendes van pujar de 1 a prop de 3 mil milions de dòlars. Tanmateix, encara no han guanyat una gran quota al mercat: de fet, el 2011 encara només eren el 4,1% de tot els pesticides utilitzats.

EWWR

The EWWR ( European Week for Waste Reduction) has been held in
Europe every year since 2009. This week’s activities aim to involve more and more people as well as organizations (from public administrations to private companies) on the theme of waste reduction and disposal. Everybody’s contribution is welcome in terms of proposals, initiatives, events or actions related to the theme and to be held during the week.

La fam a Itàlia

Normalment, relacionem la paraula "fam" amb països en desenvolupament llunyans. No obstant això, cada dia a Itàlia milions de persones han de fer front a la manca d'aliments a causa de la seva situació financera precària. Segons l'Institut Nacional d'Estadística (ISTAT), el 24,9% de les famílies residents a Itàlia (unes 15 milions de persones) pateixen dificultats econòmiques i el 17,5% declara que no es pot permetre un àpat adequat almenys cada

Pneumàtics "ecològics"

S'ha dut a terme una àmplia investigació científica sobre materials sostenibles. Investigadors de l'Institut Fraunhofer de Biologia Molecular i Ecologia Aplicada de Munic, Westfàlia, han fet la producció de pneumàtics utilitzant el làtex extret de les arrels del taraxacum (dent de lleó) en comptes d'extreure'l de l'arbre de la sharinga ("l'arbre del cautxú").

Tindo, l'autobús solar

Tindo (“sol” en una llengua aborigen) es el primer autobús alimentat per energia solar que funciona com un servei de transport públic gratuït a la ciutat d’Adelaide, Austràlia. Dispòsa d'una coberta de panells solars a les marquesines de l’estació d’autobusos, on es recarreguen. Tenen una autonomía máxima de 200 km i totes les funcions elèctriques (aire condicionat, wifi… etc) son alimentades per energia solar. Pot transportar 40 persones.

Burlington, la ciutat de les energies renovables.

Burlington, la ciutat més gran de Vermont (Estats Units) amb 42 mil habitants, es la primera ciutat als EEUU en la que, des del setembre de 2014, ha estat produint el 100% de la seva energia a través de fonts renovables; hidràulica, eòlica i biomassa. Aquest projecte forma part d’un pla més ampli i de llarg termini en el que tot el estat estatunidenc de Vermont consegueix pel 2050 el 90% del seu subministrament d’energia de fonts renovables.

Pol·lució: situació alarmant a Beijing

Els primers mesos de 2014 Beijing i el nord de China van ser posats en alerta vermella degut als alts nivells de pol·lució a l’aire. Veure a uns metres era difícil a causa de la boira i de les fines partícules, van estar molts dies 25 vegades per sobre del nivell permès. Les autoritats locals van prohibir totes les activitats a l’aire lliure i van penjar tanques publicitàries amb cels blaus per compensar la falta de sol i animar a la població.

La Terra vista des del cel

Yann Arthus Bertrand és un fotògraf i ecologista francés, que que fa impressionants fotos aèries de la Terra per tal de captar la bellesa del nostre Planeta. "Espero que, mirant les meves fotos, us sentiu canviats i transformats per la bellesa d'aquest planeta i comences a sentir la vostra responsabilitat de contribuir a la seva conservació i protecció. Cadascú pot fer alguna cosa. Depèn de tu trobar el teu propi camí".

Parc Energètic

El primer edifici italià en rebre el prestigiós certificat LEED Platinum (Lideratge en Energia i Disseny Ambiental) està situada a les afores Milà. Aquesta certificació s'atorga als edificis que utilitzen recursos eficients, reduint energia elèctrica i el consum d'aigua, minimitzant les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Europa, només 6 edificis més han rebut la certificació LEED fins ara.

Comprant coses noves

Desde alfombres fins a ordinadors, desde samarretes fins a televisions: produint qualsevol tipus de béns hauran de ser vist principalment com emissions de diòxid de carboni . Si nosaltres intentem i fem que les coses que ja tenim durin més, no farem que el mercat produeixi de noves. Aleshores si abans això era necessari per falta de diners, avui dia es converteix en una lliure lliçó pel bé del planeta.

Aigua virtual

L'aigua virtual és la quantitat d'aigua que es necessita per fabricar algun producte i fer un bon servei. Per exemple per produir 1 quilo d'arròs . es necessita 3400 litre d'aigua , per 150 grams de bistec, 2300 litres; per una samarreta-Mitjana uns 2700 litres; per a microchip 32 litres i per a 100 folis a mida A4, 100 litres.

Un bon exemple proper

L'economia del Regne Unit s'ha duplicat des de 1985, mentre que el seu consum d'energia s'ha mantingut sense canvis. Això vol dir una cosa: els cotxes, les calderes, les bombetes i els electrodomèstics han esdevingut amb més eficiència energètica. Aquesta és la prova que estalviar energia és possible li així els governs haurien de finançar programes i investigacions per fer-ho realitat.

Peces de roba fetes amb plàstic reciclat

Per protegir-se del fred i en les activitats esportives, a la gent li agrada utilitzar peces de pinça, fetes de fibra de polièster, un dels molts subproductes de la gasolina. Darrerament, però, cada cop són més els productors de pilotes que han començat a utilitzar fibres obtingudes del reciclatge d'ampolles de plàstic. Això permet, d'una banda, estalviar matèries primeres i, de l'altra, reciclar els residus de l'abocador.

Cotxes d'hidrogen

A l’estiu de 2015 Toyota va llançar el seu primer cotxe d’hidrogen al mercat Italià. Altres cadenes de cotxes ja han posat en venta el seus models o segueixen amb models experimentals. Un dels principals desavantatges dels cotxes d’hidrogen es produir l’hidrogen i l’altre gran problema serà crear una red de distribució i estacions de servei equipades amb hidrogen.

Gas natural i CO2

Tots els combustibles fòssils produeixen diòxid de carboni però, entre ells, el metà (o el gas natural) sembla que en produeixen una quantitat menor. De fet, mentre genera la mateixa quantitat d'energia, es diu que el gas natural produeix un 30% menys de CO2 que el petroli i un 45% menys que el carbó. Per aquest motiu, des de la dècada de 1970 fins a l'actualitat el consum de metà al món s'ha multiplicat per 30.

Com fem servir l'aigua

Les estimacions oficials del govern sobre com s'utilitza l'aigua a tot el món (les xifres s'expressen com a percentatge dels valors globals mitjans) són les següents: 70% agricultura i cria 22% indústries 8% ús civil.
Pràcticament, sembla que "mengem" més aigua de la que en realitat "bevem"!

Prou aigua?

Quanta aigua creus que necessita una persona per a pasar el dia ?
Prou per no patir set? O prou per prendre una bona dutxa? Els experts calculen que per satisfer les necessitats bàsiques de l'ésser humà, és a dir, beure, cuinar i rentar-se, la quantitat mínima diària d'aigua neta hauria de ser d'almenys 20 litres per cada persona. Moltes persones, però, solen tenir menys de 5 litres al dia disponibles.

Augment de població

La població mundial ha augmentat de 500 milions al 1800 a 7 mil milions al 2011. Als últims 50 anys la xifra d'éssers humans ha augmentat més del doble i l’explotació de recursos ha arribat a nivells crítics: el consum d’aliments i aigua s’ha triplicat, mentre que el consum de combustible fòssil és quatre vegades més gran.

Acidificació dels oceans

L'augment del nivell de diòxid de carboni a l'atmosfera comporta també un major nivell de diòxid de carboni dissolt a l'aigua del mar amb la consegüent formació d'àcid carbònic, augmentant així el nivell d'àcid a les aigües superficials del mar. Amb un pH al voltant de 8,2, els oceans són naturalment alcalins, però les dades científiques recents indiquen que les lectures actuals mostren nivells de pH més baixos (8,0) i encara decreixen.

Insectes al teu plat

Els insectes comestibles poden ser una alternativa sostenible a la carn. De fet, són una font d'alimentació saludable amb un alt contingut en proteïnes i greixos, encara que el seu valor nutricional pot variar segons les espècies. Només per fer un exemple, el percentatge de proteïnes i greixos dels grills és similar al de molts tipus de carn...

Cotxes híbrids

Els cotxes híbrids són més efectius on el trànsit està sovint congestionat, per exemple, en països com la Xina o la Índia on poden utilitzar com a molt un 54% menys de gasolina que els cotxes tradicionals. Les emissions de diòxid de carboni des del motor dels vehicles s’espera que es dupliqui cap al 2050, aleshores, si els cotxes híbrids arribaran a tenir èxit en aquells països, el benefici en termes d’emissions a l'atmosfera serà substancial.

Aigua embotellada

Les estadístiques del 2011 parlen clar: Italia amb 196 litres per habitant demostra que es el primer país en Europa i el tercer en tot el mon (detras de Arabia Saudí i Mèxic) en el consum d´ampolles d´aigua.
I demostra que la peninsula Italiana han begut 6 mil milions d'ampolles de plàstic.

Quants residus!

El tractament de les dades relatives a l'eliminació de residus urbans a la regió italiana d'Emília-Romanya l'any 2013 confirma una quantitat de 650 kg/any/habitant, que suma gairebé 3 milions de tones per a tota la Regió!

DEEE

A Itàlia, la mitjana produïda de la Despesa Elèctrica i Equipaments Electrònics (DEEE) és de 14,9 Kg/persona/any, però només 4 Kg d’aquests són reciclats. En 2012, van ser produïdes 49 milions de tones DEEE arreu del món: 11 vegades més pes que les piràmides de Giza. És de la màxima importància que la DEEE no sigui tractada com brossa indiferenciada, ja que conté materials reciclables i parts de metalls preciosos i substàncies tòxiques.

Register to download vote results of this PlayDecide game.Register