Discover PlayDecide. Download games, prepare, play. GET STARTED

Промените в климата

Choose your language

PlayDecide games may be available in multiple languages

Play the game

Download, prepare, discuss & collect results.

SIGN INRegister

Въведение

Author / translator Andrea Bandelli

Въведение
„Промените в климата” представляват вариациите в климата на Земята във времето. Климатичните промени обикновено се свързват /се отнасят до/ с отклоненията от средните норми за срок от време от най-малко няколко десетилетия до хиляди години. Промените могат да се дължат на вътрешни /земни/ причини /вулканични изригвания, вариации в орбитата и наклона на земната ос/, могат да бъдат предизвикани от външни сили /нивото на слънчевата активност, астероидни удари/ и както напоследък се приема, може да са резултат от човешката дейност /изсичане на горите, използване на твърди и течни горива/.

В днешно време, използваме термина „промени в климата” най-често за промените в съвременния климат, които са в ход и които включват промяната в средната приземна температура – Глобалното затопляне. Последните проучвания показват, че настоящото увеличение на парниковите газове е основната причина за глобалното затопляне. Според научните изследвания, затоплянето, създавано при задържането на топлината от парниковите газове, играе ключова роля за регулирането на Земната температура. Всъщност, от началото на Индустриалната революция /1800г/, с увеличаването на консумацията на изкопаеми горива, процентите на парниковите газове и специално на въглеродният диоксид /СО2/ в атмосферата са на най-високите си нива от стотици хиляди години.

Created 29 January 2010
Last edited 20 April 2018
Topics Climate, Environment, Science
Original English

Policy positions

Policy position 1

Няма нужда да се предприемат никакви действия
Не се предприема нищо за предотвратяване на промените в климата и се реагира, ако станат факт.

Policy position 2

Продължава сегашната политика за контрол на замърсяването на въздуха, но се увеличават научните изследвания на климата.

Policy position 3

Предлагат се финансови облекчения за използване на материали, методи и технологии, които намаляват емисиите на парникови газове.
Доказано увеличение на държавните инвестиции в енергийни технологии, които водят до намаляване на парниковите емисии.

Policy position 4

Ефективно планиране на действия, правила /разпоредби/ и международни споразумения за постигане на „въглеродна неутралност” за колкото е възможно повече дейности, което да даде резултат към 2015г.

Story cards

Thumbnail

Работя в Хонг Конг и пътувам по света, за да привличам нови инвеститори за предприятия в Китай. Понякога чувам коментари, че растящото използване на въглища за добив на електроенергия в Китай, е причината за глобалното затопляне. Нека да си изясним картината. Средният американец консумира шест пъти повече енергия от средния китаец. САЩ са най-големият производител на въглеродни емисии в света, въпреки че населението им е една четвърт от това на Китай. От моя гледна точка, е пределно ясно кой и къде трябва да поведе борбата за намаляване на въглеродните емисии.

Мари Чен
Thumbnail

Омръзнали са ми тия ентусиастки кампании, разясняващи промените в климата и глобалното затопляне.

Изглежда че колкото са експертите, твърдящи че светът се е отправил към катастрофа, толкова са и тези, които казват че няма нужда от паника или че това са естествени промени.

Не виждам смисъл да обръщам внимание на катастрофични предсказания, докато няма консенсус по темата. Или трябва да се притесняваме всички или никой.

Джим Панек
Thumbnail

Всички знаем колко трудно може да бъде да накараш децата си да ядат плодове и зеленчуци. Установих, че дъщеря ми обича да яде праскови, но през зимата те трябва да бъдат внасяни от Чили.

Чудя се дали плюсовете от здравословното хранене на дъщеря ми компенсират вредата, която се нананся на атмосферата от търговския внос по въздух.

Ан Кърби
Thumbnail

Работя в областтта на ядрената енергетика и знам, че загрижеността около въглеродните емисии от другите енергийни източници, налага преосмисляне ролята на ядрената енергетика. Добре е да се чувстваш част от решението, а не от „злата промишленост”.

Изглежда, че предстои цяла нова вълна от строежи на АЕЦ, които да снабдяват хората с електричество, получено с минимални въглеродни емисии. Нека да си го кажем – вятърната и слънчевата енергия звучат добре, но едва ли могат да осигурят достатъчно енергия, наистина достатъчно за да функционират без проблеми съвременните домове и промишленост.

Джесика Браун
Thumbnail

Заедно със съпругата ми обновихме нашата къща от 1930г и намалихме със 60% домашните си енергийни разходи.
Новата ни пристройка и таванският етаж са изолирани 2-3 пъти по-добре от строителните изисквания. Инсталирахме специално проектирани прозорци, нов бойлер и слънчеви панели за топла вода. Слънчева веранда предварително затопля целия влизащ в къщата въздух.
Стараем се да водим „ниско въглероден” начин на живот, независимо от ежегодните ни полети за посещения при роднини. Компенсираме пътническите си емисии, като подаряваме 20 крушки с ниска енергоконсумация, всяка от които спестява по ½ тон СО2.

Джордж Силвърман
Thumbnail

Домът ми е наводняван три пъти през последните седем години. Изтощена съм и ми писна от подмяна на мебелите и разправии със застрахователната компания.

Искам просто някой да направи нещо, за да се чувствам защитена в собствената си къща. Въобще не се трогнах, когато моя приятелка предложи да посетим една информационна среща за промените в климата.

Казах й – „Твърде заета съм да се оправям с подгизналия си килим, та да се притеснявам за промените в климата!”

Мария Силвио
Thumbnail

Аз се занимавам с рискови капиталовложения и следя отблизо новините за промените в климата. Не мисля, че в близкото бъдеще ще има международно сътрудничество по тази тема, така че аз съм заинтересован да инвестирам във фирми, които тепърва ще се развиват и преуспяват в тези променящи се условия.
Не бих инвестирал точно сега в застрахователния сектор, но с проправянето на нови транспортни коридори на север, бих вложил пари в нови пристанища.
В крайна сметка, очаквам пазарният натиск да разреши много от тези проблеми, тъй като цената на енергията ще бъде обложена с данък, за да се намали консумацията.

Роджър Шварценбърг
Thumbnail

Аз се занимавам с научни изследвания на атмосферата на Хаваите и измервам концентрацията на СО2 във въздуха. Измерванията тук се правят от 1958г, тъй като въздухът на тази височина не се влияе от промишлената дейност и вулканичните изригвания. За 40 години е отчетено 17%-но увеличение на обема на СО2 във въздуха.
Както увеличението на СО2, така и на средната температура са безпрецедентни и тревожни за научната общност.

Какво им трябва още на политиците и гласоподавателите за да проумеят ситуацията?

Д-р Джилиан Кинг

INFO CARDSISSUE CARDS

Нямаме право.

Ние нямаме право да оставим планетата в по-лошо състояние на следващите поколения. Нито имаме правото да предизвикваме унищожяването на други видове.

Кой ще пострада най-много?

Богатите страни може би ще успеят да се приспособят към промемения климат. Развиващите се страни обаче може би няма да могат да се справят с растящите температури и сушата.

Мислиш ли, че тази непропорционалност вече влияе върху политиката по промените в климата?

Да се учим от грешките си.

Много страни от Третия свят имат огромни все още неизползвани залежи от въглища – горивото, което причинява най-голямо замърсяване.

След като ние вече сме извлекли пълна полза от нашите залежи от въглища, можем ли да искаме от тези страни да не използват техните?

Вероятността за катастрофа

Дори и учените да не разбират напълно какво става в атмосферата по отношение на температурата, трябва ли мащабите на възможните щети да ни накарат да предприемем действия?

Или трябва да изчакаме и да видим какво ще стане?

Цената на хранителните навици

Емисиите на СО2, направени за ястие от телшко месо със вносни зеленчуци, са 8 пъти повече от тези за вегетарианско ястие от местни продукти.

Можеш ли да промениш хранителните си навици, така че да намалиш СО2 емисиите?

Какво ще оставим на децата си?

Точно както пушенето сега може да ви докара рак по-късно, това, което правим сега на планетата ще повлияе на бъдещите поколения.

Трябва ли ние да сме отговорни за следващите поколения? Или е нормално да очакваме те да се погрижат сами за себе си?

От уплаха към апатия

„Не обръщам внимание на написаното в пресата за глобалното затопляне. Противоположните мнения ме плашат и объркват и мисля, че ефектът от промяната в климата няма да се усети още няколко десетилетия, така че това не е мой проблем.”

Смятате ли че повечето хора възприемат проблема по този начин?

Екологичен начин на живот

Съществуват много прости начини и средства в областта на строителството и енергопотреблението, чрез които можем да намалим СО2 емисиите в ежедневието си.

Защо повече хора не се опитват да променят личното си влияние върху планетата?

Аз съм остров

„Аз съм остров. Начинът ми на живот няма, нито ще има влияние върху другите хора, животни, растения или върху планетата. Земята и растенията и животните на нея са наши, за да ги използваме както искаме.”

Смятате ли, че това е общоприето мнение?

С мисъл за децата

„Всичко е за децата. Искам децата на внуците ми да се радват на красотата на планетата и да се чувствата сигурни и защитени в обичайни климатични условия, реколта и водни запаси – също като по мое време.”

Нуждите на децата ми по-важни ли са от моите?

Може би е за добро? Може да сме по-богати

„Много от показателите на глобалното затопляне ми изглеждат доста добри – по-топли нощи и по-дълго лятно време, по-голяма продуктивност в земеделието. Изглежда, че вървим към една по-приятна планета.”

Скрити ползи?

Изследване показва, че ще глобалното затопляне ще окаже положително влияние върху икономиката, с увеличение на БВП, положително повлияване върху земеделието, горското дело и почивното дело.

Силата на технологиите

Британския министър-председател Тони Блеър:
„Ако впрегнем новите технологии, става повече от очевидно, че можем да постигнем целта от 60% намаление на емисиите, и то на приемлива цена.”

Намаление на корпоративните данъци?

Някои големи компании намериха начин да се облагодетелстват от енергоспестяването. Напр.
Дюпон е спестил 2 млрд $ от енерго сметките си от 1990г досега. Трябва ли да бъдат давани данъчни облекчения на компаниите полагащи такива усилия и вече са спечелили по някакъв начин от това?

Използване на пазара

Със създаването на евентуален пазар на емисии се слага пределна граница за групи емитенти като напр. ТЕЦ-овете. Всеки ТЕЦ би имал квота за емисии на СО2 и би могъл да купува или продава квоти, като тази гъвкавост му позволи да постигне намаление на емисиите.

Извличането на СО2 не е вярното решение

Трябва да се даде предимство в изследванията на енергийната ефективност и алтернативните източници на енергия, а не да продължаваме със същите темпове на емисии и енергопотребление.

Автомобилите - по- ефективни енергийно

Правителството на САЩ трябва да наложи по-строги стандарти за разход на гориво на км, тъй като автомобилният транспорт произвежда 1/3 от емисиите на СО2.

Имаме по-важни проблеми

Бедността, тероризмът, растящата престъпност и други проблеми са много по-важни от промените в климата.

Скъсване с петролната пристрастеност

Доколкото и през идните години ще продължим да използваме изкопаеми горива за енергийните си нужди, ние трябва да ограничим техния добив и потребление. Колкото повече горива харчим, толкова повече допринасяме за промените в климата. Трябва да инвестираме в технологии за чиста енергия.

Да променим живота си

Последната ни надежда е че едно смислено разрешаване на кризата с промените в климата би могло да бъде началото на мащабни промени в нашия социален и икономически живот.”

Когато има воля...

Ние все още можем да си осигурим свят, в който да можем да живеем.

Съдбоносно важно е да знаем, че : можем да задоволим нуждите си без да разрушаваме единствения си дом – Земята, ако имаме воля да го направим.

Човешкото влияние

„Ние сме съществена част от планетата. Дори водата, която пием е преминала през реки, морета, облаци, дъжд, растения, животни и други хора. Каквото правим на планетата, го правим на самите себе си.”

Грижи за изчезващите

Измирането на биологични видове е абсолютно и окончателно – не може да се излекува или върне обратно. Трябва ли да се тревожим за измирането на всички същества, включително червейчетата и охлювите?
Или най-голямата ни грижа трябва да е изчезването на човешкия вид?

Силата на зеленото – парите или околната среда?

В много страни се обръща широко внимание на парите и икономическия растеж.

Мислиш ли, че първо трябва да се вземат икономически мерки срещу промените в климата, преди да се предизвиква политическа реакция?

Каква е връзката между изкопаемите горива и СО2?

Човешката дейност влияе
директно върху количеството
на въглеродния диоксид в
атмосферата. Когато използваме изкопаеми горива (въглища, нефт, бензин и дизелови горива), ние увеличаваме нивото на СО2 в атмосферата. Около 87% от световната енергия е от изкопаемите горива.

Какво показва полярният лед за нивата на СО2?

Ледът под повърхността на Антарктика е показвал вариращи, но устойчиви
количества СО2 до
началото на Промишлената революция (1800 година). Оттогава количеството на
въглеродния диоксид започва рязко да нараства.

Как обезлесяването влияе на нивата СО2?

При обезлесяване се освобождава въглеродът, натрупан в дърветата,
а също така по-малко въглероден диоксид се отнема от атмосферата.

В световни мащаби се губи горска територия средно в размер на повече от 45 000 футболни игрища всеки ден.

Поставят се температурни рекорди

За 146 години измервания на температура по света /земя, въздух и вода/, 20 от 21 най-високи температури са били измерен през последните 25 г. 2005г е най-топлата от всички досега.
Средната глобална температура ще нарастне с темп от 1.6 до 8 градуса за следващите 100 години.

По-високи температури вече засегнаха Аляска

Температурите в Аляска се повишават 10 пъти по-бързо от тези в останалия свят.
Вечно замръзналият почвен слой се размеква за първи път от хиляди години. Пътищата поддават и къщи потъват в земята, заради размръзналата се почва.

Какво казват специалистите?

Д-р Джеймс Хансен, изявен климатолог в НАСА, изучава промените в климата от повече от 15г.

Той твърди, че светът е изправен пред ясно очертаващи се опасности, ако продължим да отлагаме мерките за ограничаване на емисиите на СО2.

Как глоб. затопляне създадава недостиг на питейна вода?

Водоснабдяването на Лима, столицата на Перу, зависи от топенето на ледниците. Когато ледниците се разтопят окончателно, няма да има вода за града с над 8 милиона жители.
Хималайските ледници по Тибетското плато осигуряват повече от ½ от питейната вода за 40% от земното население.

Може ли глобалното затопляне да е причина за повече наводнения?

При по-топло време, въздухът съдържа повече влага и при бурно време падат повече дъждове или снеговалежи. Броят на големите наводнения расте всяко десетилетие от 1950г насам по света.
През Юли 2005г в Мумбай,
Индия се изля порой от
94 мм за 24 ч. 1000 души умряха, заради калните потоци и наводнението.

Смъртоносни жеги и меки зими

Горещата вълна в Европа през 2003г доведе до около 35 000 смърни случая, главно на стари хора, много малки деца и хронично болни.

По-топлите зими, обаче, означават и по-малко случаи на починали от измръзване.

Може ли глобалното затопляне да засегне хранителните припаси?

Повишените температури през нощта, причинени от глобалното затопляне, биха могли да доведат до значителни намаления в добивите на ориз –
основната храна за над половината от населението на света.

Как въздейства глоб. затопляне върху кораловите рифове?

Кораловите рифове имат най-
голямото биоразнообразие сред морските екосистеми.
Очаква се глобалното затопляне да допринася за разрушаване на
кораловите рифове през идните десетилетия и темпото на затопляне
да надвишава способността за приспособяване на рифовете и морските организми.

Изменението на климата вече засяга много биол. видове

Д-р Тери Руут е анализирала голям брой изследователски статии за ефектите на глоб. затопляне върху растенията и животните. Тя е открила, че от 1 500 биологични вида, 1 200 вече проявяват изменения, съвместими с ефекта от глобалното затопляне.
Два вида – червена катерица и плодова мушица, са показали генетични промени, свързани с глобалното затопляне.

Полярните мечки са на изчезване?

Полярните мечки ходят на лов за тюлени близо до брега на ледения шелф в Арктика. Тъй като той намалява и части от него се отчупват, полярните мечки се оказват на стотици мили от основния леден шелф. Средното тегло на полярните мечки е намаляло с 25% през последните 2 десетилетия и много са загинали от глад.

Рибата се изнася

Най-много морска треска се лови в Берингово море при Аляска. Но рибарите там са потърпевши, тъй като изменението на климата кара ценните рибни ресурси на
Аляска да се придвижват към по-хладни води в руските рибни райони. Тъй като Южно Берингово море се затопля с 4 градуса, рибарите са забелязали ефекта от миграцията на морски животни в северна посока.

Африка ще бъде най-жестоко засегната от затоплянето

Въпреки че най-ниското потребление на изкопаеми горива на глава от
населението е в Африка, тя е
може би най-засегната от затоплянето от парникови газове.
Намалени валежи, стопяващи се водни запаси и загуба на
селскостопанска земя ще доведат до глад, болести и спирала на икономически спад.

Въглеродната цена на самолетното пътуване

Един типичен полет от Ню Йорк до Лос Анжелес създава около 910 кг въглероден диоксид от всеки пътник.

Изборът на начина ни на живот може да има голямо въздействие

Хората могат съществено да намалят своя въглероден отпечатък с изборите, които правят. Нагласянето на термостата у дома така, че да се намали енергията за отопление, както и пасивното слънчево отопление и кондициониране на въздуха могат да имат голям ефект върху въглеродните емисии на вашето домакинство.

Енергоспестяващите крушки

Всеки път, когато в къщи смените стандартна лампа с нажежаема жичка с компактна, енергийно-ефективна флуоресцентна лампа, започвате да пестите енергия и да намалявате СО2 емисии. Ако всяко домакинство в САЩ смени една стандартна лампа с енергийно-ефективна, биха могли да се спестят 41 млн. тона въглерод за времето на живот на тези лампи.

Повече от ½ от ел.ток в САЩ идва от ТЕЦ на въглища

Електроцентралите, в които се използват въглища за производство на електричество, са най-големият самостоятелен източник на въглероден диоксид, с принос 1/3 от общата емисия на този газ в САЩ.

Какво означава „въглеродно неутрален”?

“В уляризират като метод за повишаване осведомеността за това кои дейности допринасят за увеличаването на СО2 в атмосферата. При предприемане на дейност за намаляване на СО2 емисии, може да се изработят или закупят “въглеродни обезщетения” чрез засаждане
на дървета, заплащане на ветрова енергия или друг алтернативен енергиен източник.ъглеродните отпечатъци” се поп.

Всяка промяна на климата ще въздейства в широк обхват

Човешки дейности и ресурси, засегнати от климата, включват: селско стопанство, водоснабдяване, енергийни ресурси, дърводобив, риболов, транспорт, застраховане, туризъм, подпомагане при бедствия и обществено здраве (за заразните болести).

Променящата се химия на атмосферата

Ако Земята можеше да се смали до размера на ябълка, нейната атмосфера би била с дебелината на кожата на ябълката.
Атмосферата на Земята е толкова тънка, че можем да променяме нейния химически състав чрез човешка дейност, която увеличава СО2 емисиите.

Дестабилизирането на климата в резултат от затоплянето

Глобалното затопляне е дестабилизиращ фактор, който ще направи по-възможни внезапни промени на климата.” Океанографски Институт Woods Hole (САЩ).
Океанската циркулационна система, която разнася топлина по цялата планета, би могла да бъде разрушена, при което някои райони да станат по-студени, а в други температурите да се повишат.

Уроците от „Малката ледникова епоха”

По време на “Малката ледникова eпоха” от 1550 до 1850, жителите на Лондон са се пързаляли с кънки по Темза, а в Сидни, Австралия, е падал сняг. Периодът на Малката ледникова епоха е характерен със слаби реколти, глад, болести и масова миграция на народите Предвид сегашната численост на населението в света, всяка подобна внезапна промяна на температурата би имала катастрофални последици.

Discover PlayDecide. Download games, prepare, play. GET STARTED

Register to download vote results of this PlayDecide game.Register